latinica  ћирилица
13/04/2018 |  11:33 ⇒ 21:01 | Autor: SRNA

Košarac: Ivanić na najgrublji način izmanipulisao javnost

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić na najgrublji način izmanipulisao javnost izjavom da tokom svog mandata nije dao nijednu saglasnost za imenovanje stranih sudija u Ustavni sud BiH.

"Ivanić nije učinio ništa da na bilo koji način problematizuje imenovanje italijanskog sudije Đovanija Grasoa u Ustavni sud BiH. Predsjednik Evropskog suda za ljudska prava imenovao je Grasoa za sudiju Ustavnog suda BiH 15. decembra 2016. godine u jeku žestokih rasprava o postojanju i ulozi stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, a Ivanić je to pitanje jednostavno prećutao, baš kao što je propustio da reaguje i na mnoga druga teška i problematična pitanja koja su išla na štetu srpskog naroda i Republike Srpske", naglasio je Košarac.

On je izjavio Srni da u Ustavu BiH piše da strane sudije u Ustavni sud imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH.

"Ivanić nikada javnosti nije precizno odgovorio na pitanje da li je predsjednik Evropskog suda za ljudska prava konsultovao Predsjedništvo BiH prije imenovanja sudije Grasoa. Ako nije, onda je sudija Graso imenovan na neustavan način. Ali, ako jeste, a vjerujem da jeste, onda se Ivanić prećutno saglasio s tim imenovanjem jer je i sam priznao da nije tražio da se to pitanje otvori na sjednici Predsjedništva BiH", istakao je Košarac.

On je dodao da su konsultacije sa Predsjedništvom BiH ustavna kategorija, koja se ne smije i ne može zaobići prilikom imenovanja stranih sudija u Ustavni sud BiH.

"Pitajte stručnjake za ustavno pravo i reći će vam da konsultacije zapravo znače da Predsjedništvo BiH treba da da saglasnost na odluku o imenovanju stranog sudije u Ustavni sud BiH. Ivanić je propustio priliku da ovo pitanje stavi na dnevni red sjednice Predsjedništva BiH i da, eventualno, potegne veto i zatraži zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Јasno je da bi dvije trećine poslanika potvrdile Ivanićev veto, čime bi postojanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH bilo ozbiljno dovedeno u pitanje", naveo je Košarac.

On je upozorio na to da je Ivanić tokom proteklog mandata bježao od svih teških pitanja i odluka kako se ne bi zamjerio Bakiru Izetbegoviću i bošnjačkim biračima u Republici Srpskoj, čijim je glasovima i došao u Predsjedništvo BiH.

Iz tih razloga, dodao je Košarac, Ivanić je, zajedno sa Izebegovićem, odbio poziv da se pojavi na Sajmu privrede u Mostaru.

"Umjesto da podrži jedan važan i pozitivan regionalni skup lidera, među kojima su bili i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i predstavljanje privrednih potencijala Srbije i Republike Srpske, Ivanić je pobjegao u Istanbul na skup jedne turske fondacije i tako pokazao da mu je od bilo čega drugog bitnija podrška Bakira Izetbegovića i nekoliko hiljada bošnjačkih glasova u Republici Srpskoj", zaključio je Košarac.