latinica  ћирилица
13/04/2018 |  18:34 ⇒ 14/04/2018 | 08:04 | Autor: RTRS

Zašto Ivanić potcjenjuje Izetbegovićevu priču o naoružavanju, pitaju u SNSD-u?

Da li su naoružavanje i ozbiljne prijetnje oružjem jedina opcija politike Bakira Izetbegovićeva i njegovih sljedbenika? Nakon Izetbegovićevog i Novalićevog hvalisanja mogućnostima namjenske industrije u Federaciji BiH i danas iz Srpske poruke da od ratne retorike SDA niko ne zazire, ali je i ne zanemaruje.

Hvalisao se Bakir Izetbegović pokretnim haubicama, puškama, dronovima, municijom i sa svojih šest pogona namjenske industrije, baš kao da su konkurentne svjetkim silama. I sva ta priča da bi u izbornoj 2018. godini rekao da će nabavka oružja uslijediti za potrebe tržišta ili, kako je rekao, za ne daj Bože.

Šta i ko je prijetnja Izetbegoviću, pa zvecka oružjem, ili pokušava da dosanja san o BiH po aršinima preminulog oca Alije i njegove Islamske deklaracije.

"Neće biti baš po željama ni gospodina Izetbegovića ni stranke koju on predvodi. Sve ima svoj proces i svoj tok. Јa se nadam da narodi u BiH očekuju mnogo bolje i mnogo ljepše nego li što Izetbegović priželjkuje", rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

Pominjanje rata i oružja isključivo se, već godinu dana, vezuju za Izetbegovića, napominje i potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić i ocjenjujući da SDA u funkcionalnom smislu neće moći tu politiku da promjene, jer se boje gubitka vlasti.

"Izetbegović zastrašuje druge narode, izaziva sukobe, bježi od tema koje su životno važne za sve građane i ide na teme koje nas ponovo vode u 90-te godine. Јoš je zanimljivije da oni koji su njegovi saradnici i partenri na vlasti i u Savjetu ministara ne reaguju. Simptomatičnije od njegovih veoma opasnih najava", naglašava Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

I ćutanje međunarodne zajednice signal je koji upozorava. Stavljanje oružja u centar političkog djelovanja, za Dušanku Majkić, poslanika u Predstavničkom domu BiH znači gubitak baš svake političke realnosti i spremnosti za saradnju.

"Izetbegović jasno pokazuje da je njegova politika, politika rata, koju ne podržava čak ni cjeli bošnjački narod. Oštrinu Izetbegovićevih izjava pojačava predizborno vrijeme, a izbori će pokazati kako će završiti jedna besmislena i neracionalna politika u BiH", kaže Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom doma PS BiH.

Zveckanje oružjem umjesto susreta s liderima regiona put je koji je izabrao Izetbegović i to je jasno, ali potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić smatra da nije jasno zašto to srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić potcjenjuje i nijednom riječju ne osuđuje.

Špirić kaže da se od Ivanića očekuje da traži da se njegov kolega izjasni o kakvom naoružanju je riječ i čemu će da služi, te ko ga je ovlastio da samostalno odlučuje šta je za izvoz, a šta za ne daj Bože.