latinica  ћирилица
14/04/2018 |  09:37 ⇒ 13:33 | Autor: RTS

Budućnost vodi, sudije "pogurale" crnogorski tim (VIDEO)

Podgorička Budućnost nalazi se na korak od jadranske titule i plasmana u Evroligu. Do te pozicije došli su pobjedom nad Crvenom zvezdom u trećem meču finalne serije ABA lige (78:77), ali uz evidentnu pomoć sudijske trojke Јavor, Hordov i Majkić.
C.Zvezda - Budućnost (Foto:Budućnost VOLI) -
C.Zvezda - Budućnost (Foto:Budućnost VOLI)

Bio je ovo peti duel Budućnosti i Crvene zvezde ove sezone. Plavo-bijeli su dobili čak četiri, ali je Zvezda sinoć šuterski odigrala najbolje od svih tih pomenutih mečeva i - izgubila.

Bio je srpski i još uvek aktuelni regionalni šampion bolji u gotovo svim segmentima igre - u procentu šuta za dva (65-55%), za tri 33,5-28 %, skokovima 29-25, asistencija 18-14, ukradenim loptama 9-6.

Јedino u čemu je domaći tim statistički bio bolji jesu slobodna bacanja. Izveli su ih 28, pogodili 21, odnosno 75%. Zvezda je izvela svega 11, a pogodila pet, odnosno 45%.

I upravo tu dolazimo do, čini se, odlučujućeg faktora sinoćnjeg susreta - neujednačenog sudijskog kriterijuma.

Pored slanja na liniju penala, arbitri meča među kojima je prednjačio Zadranin Hodrov, svaku iole spornu situaciju rješavao je u korist domaćina. Posebno se to vidjelo u dva navrata, u kojima je primjenjen potpuno drugačiji aršin prilikom donošnja odluke. Faul Davidovca u prvom poluvremenu nad Ivanovićem okarektirasan je kao nesportska lična greška, dok je mnogo grublji, sa dvije ruke napravljen prekršaj Šehovića nad Feldinom u drugom poluvremenu bio viđen samo kao običan faul.

Uz to, nekoliko faula u napadu, odnosno svi dosuđeni na meču bili su u korist Budućnosti. Gordić (17) i ekipa su lako dolazili na liniju za slobodna bacanja, dok je Zvezda tamo išla samo kod baš očiglednih prekršaja. Zanimljivo je da je Budućnost do tri faula u posljednjem kvartalu drošla vrlo brzo, u drugom minutu, ali da je Zvezda prvo bacanje u toj dionici izvela tek pet minuta kasnije. Dodajmo i priznatu samo "dvojku" Ročestiju, iako je šut bio van linije za tri poena.

Naravno, ne treba ignorisati činjenicu da je Zvezda i pored svega navedenog imala dva šuta za pobjedu, koji su promašili najbolji i najraspoloženiji igrač sinoć Feldin van linije 6.75, i Lesor, koji je čini si požurio da iz odbojke postigne koš, iako je bilo vremena za skok i polaganje ili zakucavanje. Dakle, mogla je i morala bolje, i to ne samo u posljednjem napadu.

Zvezda je sada u vrlo nezavidnoj situaciji, da na vrlo neprijateljski nastrojenom terenu igra utakmicu za opstanak u seriji, ali i Evroligi. Šanse su sinoćnjim porazom znatno umanjene, ali ih i dalje ima. Da bi se iskoristile, crveno-bijeli će morati da odigraju još bolju utakmcu i da u finiš, koji je po pravilu neizvestan kada igraju ove dvije ekipe, uđe sa dovoljnom velikom zalihom poena.

Četvrti meča finalne serije između Budućnosti i Crvene zvezde igra se od 21.00, takođe u "Morači".