latinica  ћирилица
14/04/2018 |  14:05 | Autor: TANЈUG

Zaev: Spomenik Aleksandru Velikom ostaje u centru Skoplja

Makedonski premijer Zoran Zaev navodi da će spomenik Aleksandru Velikom u centru Skoplja ostati i da pitanje njegovog uklanjanja nije na dnevnom redu razgovora sa Grčkom o rješavanju spora sa imenom.
Zoran Zaev (Foto: tvkcn.net) -
Zoran Zaev (Foto: tvkcn.net)

"Sve što imamo je domovina i zato se nadam da ćemo imati dostojna rješenja za pitanje imena sa Grčkom", rekao je Zoran Zaev, preneo je portal Telegrafi.

Makedonski premijer je dodao da Grci imaju razumijevanje za pitanja identiteta, a prema njegovim riječima, sigurno će imati referendum o rješavanju ovog spora.

"Јa sam prvi makedonski premijer koji kaže da je naziv sa geografskim kvalifikatorom za nas prihvatljiv i vjerujem da je taj stav doprinio pregovaračkom procesu. Grčka strana je pokazala razumijevanje za naš identitet i vjerujem da ćemo uspjeti", rekao je Zaev, prenosi MIA.

Navodi da će ako dođe do susreta sa Ciprasom, to značiti da postoji mogućnost za nalaženje rješenja koje će biti prihvatljivo za obje zemlje.

"Ako se sretnem sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom to će vjerovatno značiti da postoji mogućnost za nalaženje rješenja prihvatljivog za građane obje zemlje", rekao je Zaev.

Susret dva lidera može se desiti na samitu Zapadnog Balkana u Sofiji koji se održava 17. i 18. aprila.