latinica  ћирилица
14/04/2018 |  18:24 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Crna Gora bira predsjednika - ankete predviđaju pobjedu jednog kandidata i to u prvom krugu!

U Crnoj Gori sutra se održavaju predsjednički izbori, sedmi od uvođenja više-stranačja u ovoj državi. Kandidat DPS-a, koji skoro tri decenije vlada Crnom Gorom, je Milo Đukanović, kojem će na izborni megdan izaći čak šest kandidata opozicije. Đukanović i njegov DPS nadaju se manjoj izlaznosti, a opozicija šansu vidi u drugom izbornom krugu.

Ako je vjerovati posljednjim izlaznim anketama, pobjeda najdugovječnijeg lidera jedne zemlje na Balkanu u posljednje tri decenije, nije upitna. 56-godišnji Milo Đukanović sa virtuelnih 50,6 odsto podrške, nalazi se blizu rezultata koji bi mu donio pobjedu već u prvom krugu.

-Imamo sa čim da izađemo pred naše građane, to su rezultati koje smo postigli do sada, a koji su odgovor na njihova prethodna povjerenja koje su dali našim kandidatima - ističe Miodrag Vuković iz Demokratske partije socijalista Crne Gore.

Najozbiljniji među šest protivkandidata je Mladen Bojanić, nekadašnji visoki funkcioner stranke Pozitivna Crna Gora, koji je dobio podršku većine razjedinjenih opozicionih stranaka. Nacionalni Crnogorac, koji govori srpskim jezikom i ide u SPC, uspio je pridobiti i najveću srpsku stranku u ovoj državi.

Svog kandidata ima i dugogodišnji Đukanovićev koalicioni partner - SDP. U trci za predsjednika je i Marko Milačić, ispred novoformirane Prave Crne Gore. U svojoj kampanji isticao se stavovima o članstvu u NATO-u i crnogorskom priznanju, kako je naglašavao, lažne države Kosovo, a jedna od najupečatljivijih izjava bila mu je ona da su Crnogorci i Srbi- jedan narod.

Predsjednik Crne Gore biće kandidat koji dobije više od polovine važećih glasova birača. Ukoliko nijedan kandidat ne osvoji taj broj, za 14 dana uslijedio bi drugi krug izbora, u kojem bi učestvovala dva kandidata koja dobiju najveći broj glasova. Predsjednički mandat u Crnoj Gori traje pet godina.