latinica  ћирилица
14/04/2018 |  18:28 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Djeca s Kosmeta kod predsjednika Vučića

Više od 40 učenika iz Kosovskog Pomoravlja, tokom posjete Beogradu obišlo je zgradu Predsjedništva Srbije. Imali su priliku i za kratak susret sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a prijemu je prisustvovao i predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorad Arlov.

 Uz vođstvo generalnog sekretara predsjednika Srbije Nikole Selakovića, najbolji osnovci iz Kosovske Kamenice, Kosovske Vitine i Gnjilana razgledali su zgradu na Andrićevom vencu, a u sali za pres–konferencije sačekalo ih je iznenađenje – dobrodošlicu im je poželio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, poručivši im da se bore, uče, budu vrijedni i da će Srbija uvijek biti uz svoj narod na KiM.

-Vas, vaše učitelje, vaše nastavnike samo molim da jednakom ljubavlju nastavite da opstajete na svojim ognjištima i da tu ljubav ne skrivate i da je pokazujete prema svojoj otadžbini Srbiji - poručio je Vučić.

Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković kaže da su djeca glavni razlog borbe za Kosovo i Metohiju, mir i stabilnost, a jedan od najtežih zadataka je kako ih motivisati i obezbjediti uslove da ostanu da žive na Kosmetu.

-Oni su smisao i postojanja i rada i djelovanja, oni su i smisao naše diplomatske , političke i svake druge borbe - naglasio je Selaković.

Neki od ovih mališana tokom juna boraviće u Republici Srpskoj u okviru projekta koji realizuje Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske.

Predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorad Arlov uručio je predsjedniku Vučiću knjigu "Istorija Republike Srpske" i pozvao ga da prisustvuje svečanom dočeku djece sa Kosmeta u Andrićgradu 16. juna.

-U junu dolazi 863 djece sa čitavog Kosova i Metohije, gdje je obuhvaćeno oko 50 srpskih škola, sa 18 autobusa, u pratnji 72 profesora i nastavnika. Oni će  bti smješteni u 19 gradova Republike Srpske - kaže Arlov.

Arlov ističe da je u okviru ovog projekta Srpsku proteklih godina posjetilo više od 3.500 srpske djece s Kosmeta, i da ovaj projekat prihvataju i podržavaju najviše institucije Republike Srpske i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.