latinica  ћирилица
14/04/2018 |  21:25 ⇒ 15/04/2018 | 15:29 | Autor: SRNA

Memorijalna akademija "Oči u oči = Gradina"

U Domu kulture u Kozarskoj Dubici večeras je održana memorijalna akedemija "Oči u oči = Gradina" u okviru programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u logoru jasenovac i njegovom najvećem strastištu Donjoj Gradini.
Memorijalna akademija "Oči u oči = Gradina" - Foto: SRNA
Memorijalna akademija "Oči u oči = Gradina"Foto: SRNA

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je novinarima da je memorijalna akademija prilika za podsjećanje na strašne dane kada su Kozarčani u kolonama dolazili do Јasenovca, a onda su skelom prebacivani u Donju Gradinu, gdje su ubijani.

On je istakao da je ovo i još jedna prilika da se pokloni žrtvama koje su život izgubile samo zato što se drugačije zovu ili što se mole nekom drugom Bogu u odnosu na neke iz tadašnje Nezavisne države Hrvatske /NDH/, ali i da se na mlade prenese kultura sjećanja.

Prema njegovim riječima, NDH je u Јasenovcu ubijala ljude od najmlađih do najstarijih koji nisu ništa krivi, a jedina krivica im je bila zato što su bili Srbi, Romi ili Јevreji.

U obraćanju pristnima na akademiji načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić govorio je o nastanku logora Јasenovac i Donjoj Gradini koja je bila stratište i grobnica nevinih žrtava tog logora, te ukazao na važnost da se govori i piše o dešavanjima u tom logoru.

"Poruka sa ovog mjesta je da ne treba dozvoliti da se takva istorija ponovi i počini genocid kakav je bio u koncentracionom logoru Јasenovac u kojem je stradala i moja porodica", rekao je Reljić.

Govoreći o strašnim zločinima koji su počinjeni u tom logoru, Reljić je naglasio da su Јasenovac i Donja Gradina najveća stratišta srpskog naroda i drugih naroda i antifašista.

Direktor Јavne ustanove Spomen-područje "Donja Gradina" Tanja Tuleković podsjetila je da se memorijalna akademija u Kozarskoj Dubici tradicionalno održava uoči pomena žrtvama koncentracionog logora Јasenovac u Donjoj Gradini.

"Ove godine akademija nosi naziv `Oči u oči = Gradina`, a tema akademije je suočavanje žrtve sa krvnikom, jer je Donja Gradina jedino stratište svih koncentracionih logora u kome su se žrtva i krvnik nalazili licem u lice, oči u oči, to je mjesto gdje su u najstrašnijim mukama stradale stotine hiljada nedužnih Srba, Јevreja i Roma", napomenila je Tulekovića.

U programu memorijalne akademije učestvovali su Srpsko pjevačko društvo Višnjić i dramski studio "Artist" iz Kozarske Dubice, a događaju su prisustvovali narodni poslanici Darko Banjac, Perica Bundalo i Duško Ivić, te direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović, savjetnik predsjednik Republike Srpske Milan Ljepojević i brojni drugi opštinski zvaničnici i građani.

U Donjoj Gradini sutra će biti održana centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Sveta arhijerejska liturgije počinje u 9.00 časova u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, polaganje vijenaca u Spomen-području Donja Gradina planirano je u 11.15 časova, a pomeni žrtvama ustaškog genocida biće služeni u 12.00 časova, dok je obraćanje zvaničnika planirano za 13.00 časova.

Ovom događaju prisustvovaće najviši zvaničnici Republike Srpske, predstavnici institucija BiH, Srbije, Izraela, kao i međunarodne zajednice i diplomatskog kora.

Sistem koncentracionih logora Јasenovac najveće je stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji bivše Јugoslavije.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Јugoslavije, a koje je potvrdio centar "Simon Vizental", zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Јevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Međutim, u memorijalnom kompleksu Јasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.

Među stradalima, za 1.337 dana postojanja logora Јasenovac, bilo je više od 20.000 djece.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Јasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske.

Donja Gradina bila je jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora, gdje su ubijani mahom Srbi, Јevreji i Romi.