latinica  ћирилица
14/04/2018 |  21:31 ⇒ 21:43 | Autor: SRNA

Gradiška: Izvedena monodrama prema motivima dnevnika Diane Budisavljević

U Kulturnom centru u Gradišci večeras je izvedena monodrama "Pu spas za sve nas" prema motivima dnevnika Diane Budisavljević, koja je tokom Drugog svjetskog rata spasila na hiljade srpske djece iz ustaških logora.
Monodrama "Pu spas za sve nas" - Foto: SRNA
Monodrama "Pu spas za sve nas"Foto: SRNA

Monodramu je režirala i glumila lik Diane Budisavljević beogradska glumica Јelana Puzić.

Puzićeva je navela da je bilo veoma zahtjevno raditi monodramu o Diani Budisavljević, ali da se osjećala dužnom da na najbolji način prikaže lik velike heroine koja je nepravedno zapostavljena.

Ona je navela da je razlog nastanka monodrame to što je su Dianu zaboravili oni za koje je mnogo uradila.

"Pred kraj predstave se iznosi stav da je nakon Drugog svetskog rata cela ova priča pogrešno postavljena, da za zločine niko nije odgovarao, a da je Diana skrajnuta, da je za to kriva tadašnja vlast i oni koji su je birali", naglasila je Puzićeva.

Ona je dodala da je monodrama "Pu spas za sve nas" na redovnom repertoaru Ustanove kulture "Vuk Karadžić" u Beogradu.

Organizatori predstave su Kulturni centar i Pokret "Pozitivne snage Srpske" čiji je član Nenad Plotan istakao njen značaj, s obzirom na to da Gradiška, Potkozarje i cijela regija, pamte Јasenovac, Donju Gradinu i brojne logore i stratišta.

Plotan je naglasio da ljudi sa područja Gradiške treba da pamte i značajne ljude, kao što je Diana Budisavljević, koji su pomogli srpskom narodu sprečavajući nehumani čin pokušaja istrebljenja jednog naroda.

"Sigurno je da pomak u kulturi i pamćenje istorije mogu da nam pomognu da lakše koračamo u budućnost i ne dozvolimo da se sutra nama i našoj djeci dešavaju slične stvari", naglasio je Plotan.