latinica  ћирилица
15/04/2018 |  08:04 ⇒ 16/04/2018 | 07:32 | Autor: SRNA

DPS proglasio pobjedu Mila Đukanovića

Demokratska partija socijalista  proglasila je pobjedu Mila Đukanovića na današnjim predsjedničkim izborima u Crnoj Gori.

Poslanik te partije Miloš Nikolić rekao je da na osnovu 80 odsto obrađenog uzorka Đukanović ima više od 54 odsto glasova.

On je ocijenio da je riječ o "velikoj i istorijskoj pobjedi u kampanji u kojoj je Đukanović bio sam protiv svih".

---------------------------------------

Kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović osvojio je 54,9 odsto glasova na predsjedničkim izborima, preliminarni su rezultati Centra za demokratsku tranziciju  na osnovu 75 odsto obrađenog biračkog tijela.
Prema tim podacima, kandidat većeg dijela opozicije Mladen Bojanić osvojio je 32,8 odsto, a kanidat Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović 7,9 odsto.

Kandidat Marko Milačić dobio je podršku 2,5 odsto glasača, Hazbija Kalač 1,1, a Vasilije Miličković i Dobrilo Dedeić po 0,4 odsto.

Prema podacima CDT-a, na izborima je glasalo 64 odsto birača.

Iz Državne izborne komisije /DIK/, koja je razmatrala na vanrednoj sjednici prigovor Bojanića, ocijenila je da je prigovor preuranjen jer je prvo morao biti podnesen opštinskim izbornim komisijama.

Prema podacima Državne izborne komisije na osnovu obrađenog 13,63 odsto biračkog tijela, Đukanović je osvojio 57,27 odsto glasova, a Bojanić 32,21 odsto.

Iz DIK-a su saopštili da je do 19.30 časova na biračka mjesta izašlo ukupno 327.865 birača ili 61,56 odsto.

Biračka mjesta su zatvorena u 20.00 časova, a pravo glasa imalo je 532.599 građana.

-----------------------------------------

Prema preliminarnim podacima sa 84,5 odsto obrađenih podataka, kandidat DPS-a Milo Đukanović osvojio je 53,7 odsto, a Mladen Bojanić 33,7 odsto glasova.

Prema preliminarnim podacima Centra za monitoring i istraživanje na 60,2 obrađenih podataka, Đukanović ima 53,5 odsto podrške građana, a kandidat većeg dijela opozicije Mladen Bojanić 34,1 odsto.

Kandidat SDP-a Draginja Vuksanović ima podršku od 7,9 odsto, kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić 2,8 odsto, a kandidat Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač 0,7 odsto.

Kandidati Vasilije Miličković i Dobrilo Dedeić imaju podršku od po 0,4 odnosno građana.

Prema podacima Državne izborne komisije sa obrađenih 5,12 odsto podataka, Đukanović je osvojio 57,4 odsto glasova, a Bojanić 32,1 odsto.

Državna izborna komisja je odbacila prigovor Bojanića.

---------------------------------------

Prema preliminarnim podacima CEMI-ja, na 55,6 odsto obrađenih podataka, kandidat DPS-a Milo Đukanović ima 53,6 odsto podrške građana, a kandidat većeg dela opozicije Mladen Bojanić 34 odsto.

Kandidatkinja SDP-a, Draginja Vuksanović, ima podršku od 7,9 odsto.

--------------------------------------

Prema preliminarnim podacima sa oko 47 odsto obrađenih podataka, kandidat DPS-a Milo Đukanović osvojio je 53,8 odsto glasova, a Mladen Bojanić 34,1 odsto.

-------------------------------------

Prema preliminarnim podacima CEMI-ja, na 15 odsto obrađenih podataka, kandidat DPS-a Milo Đukanović ima 55,1 odsto podrške građana, a Mladen Bojanić 35,5 odsto.

-----------------------------------

Nikola Јovanović iz štaba Mladena Bojanića je rekao da je data preporuka da se ne potpisuju zapisnici na biračkim mjestima na kojima je, prema njihovim navodima, kršen zakon i gdje je bilo izbornih zloupotreba. Јovanović je otkrio i da su podnieli više prigovora u toku dana. On je objasnio da je prigovor odbijen zbog preuranjenosti zahtjeva.

----------------------------------

Biračka mjesta na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, na kojima je pravo glasa imalo 532.599 građana, večeras su zatvorena.

Državna izborna komisija najavila je konferenciju za novinare za 21.00 čas kada će saopštiti podatke o izbornom danu, broju birača koji su izašli na glasačka mjesta, kao i o prigovoru koji je uložio predsjednički kandidat Mladen Bojanić. Prema podacima nevladinih organizacija koje prate izbore, sat vremene od zatvaranja birališta biračko pravo iskoristilo je oko 60 odsto građana.

-----------------------------------

Predstavnik DIK-a Mersudin Dautović rekao je na konferenciji za novinare da izborni proces protiče u skladu sa zakonom i u demokratskoj atmosferi i nisu zabilježeni problemi.

Dautović je rekao da je na dva birališta u Rožajama došla električna energija pa se identifikacija glasača vrši elektronski, a na jednom se još zbog nedostatka struje identifikacija vrši vizuelno.

"Na jednom biračkom mjestu u Budvi izborni proces je kasnio manje od sat vremena, pa na tom biračkom mjestu neće biti produženo glasanje", rekao je Dautović novinarima.

U Crnoj Gori su u 7.00 časova otvorena biračka mjesta za izbor predsjednika države, a građani će moći da glasaju do 20.00 časova.

Glasačko pravo u Crnoj Gori ima 532.599 građana, koji glasaju na 1.214 biračkih mjesta.

Građani će birati jednog od sedam kandidata na glasačkom listiću.

Prvi na listi biće kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić, drugi Mladen Bojanić, kandidat većine opozicije - Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.

Kandidat stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač je na trećem mjestu, a slijede Vasilije Miličković, predstavnik Grupe birača "Građanska akcija" i Partije penzionera, invalida i restitucije i Dobrilo Dedeić, predstavnik Srpske koalicije.

Na šestom mjestu izborne liste je kandidat Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović, a na sedmom kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, kojeg podržavaju stranke vladajuće crnogorske koalcije socijademokrate, stranke Albanaca, Bošnjaka i muslimana.

Državna izborna komisija izdala je 2.015 akreditacija za posmatranje izbora, od kojih su 1.682 domaći, a 333 strani posmatrači.

Praćenje izborna najavile su i nevladine organizacije iz Crne Gore koje će imati svoje posmatrače na gotovo svim biračkim mjestima.

Izbore će pratiti 30 medijskih kuća, 134 predstavnika medija, od kojih je 99 domaćih, a 35 stranih.

U protekle skoro tri decenije predsjednici Crne Gore su bili Momir Bulatović u dva mandata, Milo Đukanović jedan mandat i Filip Vujanović, sa jednim mandatom u zajedničkoj državi i dva mandata u nezavisnoj Crnoj Gori.

Predsjedničku funkciju Vujanović završava 20. maja, do kada treba da bude inaugurisan novi predsjednik.

BOЈANIĆ: IZBORI NISU SLOBODNI

Predsjednički kandidat većeg dijela opozicije Mladen Bojanić pozvao je građane da izađu na birališta i "olovkom pobijede" kandidata vladajuće koalicije.

"Očekujem pobjedu, ali mi nije važno da li će to biti u prvom ili drugom krugu. Ukoliko bude drugog kruga očekujem podršku svih kandidata koji su na strani opozicije", rekao je Bojanić novinarima nakon glasanja.

On je izrazio nadu da će današnji izborni dan proteći mirno, ali da se "zna da izbori nisu slobodni".

"Pozivam građane da izađu na birališta i da pokažemo da slobodni građani Crne Gore, sa političkim aktivistima, odnosno svim partijama koje su stale iza mene mogu da pobijede", poručio je Bojanić.