latinica  ћирилица
15/04/2018 |  09:59 ⇒ 11:20 | Autor: SRNA

Sud za OVK mogao bi ostati "mrtvo slovo na papiru"

Ministar pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da nije sigurna da će zaživjeti Specijalni sud za ratne zločine OVK na kome insistira EU, jer se već duže vrijeme najavljuje podizanje optužnica, a ništa se ne događa.
Nela Kuburović - Foto: SRNA
Nela KuburovićFoto: SRNA

Kuburovićeva je podsjetila da nijedna postupak vođen pred prištinskim organima i Euleksom nije završen osuđujućom presudom za zločine nad srpskim i nealbanskim stanovništvom.

"Euleks najavljuje i da će smanjiti svoju misiju i napustiti dio koji se tiče pravosuđa", rekla je Kuburovićeva za "Večernje novosti".

Ona je napomenula da je veliki broj predmeta, koji su bili pokrenuti za zločine nad Srbima, završen obustavom postupka, bez ikakvog obrazloženja.

Kuburovićeva je ocijenila uspješnom dilomatsku ofanzivu Srbije za vraćanje potjernica za Hašimom Tačijem, Ramušom Haradinajem i ostalim kosovskim Albancima u sistem Interpola.

"Srbija je uspela da istera na čistac da su to optužnice koje su donete na osnovu relevantnih zakona i da svi treba da poštuju međunarodne prilike", rekla je Kuburovićeva.

Ona je navela i da je drugostepenom presudom predsjedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju koju je izrekao Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu potvrđena praksa u pogledu procesuiranja Srba i selektivnosti pravde.