latinica  ћирилица
15/04/2018 |  10:37 ⇒ 10:37 | Autor: RTRS

UIO u Zvorniku oduzela cigarete i duvan tržišne vrijednosti 60 hiljada KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH oduzeli su na području Zvornika cigarete i duvan čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 60 hiljada KM.
UIO-zaplijenjen duvan i cigarete (Foto: UIO BiH) -
UIO-zaplijenjen duvan i cigarete (Foto: UIO BiH)

Kako je to saopšteno iz UIO, proizvodi su bili namijenjeni za prodaju na "crnom tržištu" i nisu bili obilježeni akciznim markicama koje oni izdaju.

Službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra UIO u Tuzli, na osnovu višemjesečnog operativnog rada došli su do saznanja o više lokacija i putničkih vozila na područiju Zvornika na kojima se vrši skladištenje i daljnja nelegalna distribucija cigareta na područiju BiH.

"Riječ je o duvanskim prerađevinama koje su porijeklom iz susjednih zemalja. U aktivnostima provedenim na terenu korištena su stečena iskustva i donirana opreme od strane Američke vlade putem programa EXBS. Tom prilikom je pronađeno i privremeno oduzeto 10.910 paklica raznih cigareta koje su obilježene stranim akciznim markicama, kao i 56,5 kilograma duvana", saopšteno je iz UIO BiH.

Ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 60.000 KM, a protiv četiri fizička lica koja se sumnjiče za nezakonitu prodaju akciznih proizvoda, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, biće podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.