latinica  ћирилица
15/04/2018 |  15:04 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Banjalučanin Milan Aćimović u Bečkoj filharmoniji

Banjalučanin Milan Aćimović, koji posljednjih nekoliko godina živi i stvara u Beogradu, uvršten je među pet studenata za seriju masterklasa iz dirigovanja u Beču, u klasi proslavljenog dirigenta Bečke filharmonije Kristijana Šulca.

Izabran je u veoma jakoj konkurenciji nekoliko stotina kandidata iz cijelog svijeta koji su se prijavili na internacionalni javni poziv.

Za njega je to prilika za usavršavanje, sticanje novih znanja, ali i otvaranje novih vrata u muzičkoj karijeri.

Način apliciranja na internacionalni konkurs bio je obiman i zahtjevan, ali se trud na kraju isplatio, otkriva Milan Aćimović, koji je dobio preporuke istaknutih dirigenata Darinke Matić Marović i Bojana Suđića. Smatra da je od presudnog značaja možda bio njegov entuzijazam, vođenje Gradskog hora Beograd koji je osnovao i ideja o osnivanju orkestra.

U Beču će moći da se usavršava uz dirigenta Bečke filharmonije Kristijana Šulca i još nekoliko uglednih profesora.
Kaže da je to životna prilika.

Usavršavanje podrazumijeva da će i Milan moći da diriguje Bečkoj filharmoniji na nekoliko javnih koncerata.

 Za Milana je ovo ostvarenje dječačkog sna jer je dirigovanje i horsku muziku zavolio u djetinjstvu uz majku, članicu hora SPD Јedinstvo, a i sam je nastupao u horovima Јedinstvo i Sveti Platon Banjalučki.

Uz sve to, on je i pijanista, kompozitor, klavirštimer, di-džej, svirao je u većem broju banjalučkih grupa, a sarađuje i sa poznatim muzičarima u Beogradu.

- Mislim da sam jako jednostavan, a želim da postignem raznorazne stvari i nadam se da će ovaj život biti dovoljan za sve to, zaključuje Milan.

Ovaj talentovani umjetnik nada se da će mu usavršavanje u Beču otvoriti i mnoga druga vrata, a već je dobio ponudu za nastavak školovanja u Rusiji.

Banjalučanima poručuje da stiže na Demofest, a za jesen planira gala-koncert u Banjaluci sa svojim horom i orkestrom.