latinica  ћирилица
16/04/2018 |  11:56 ⇒ 12:45 | Autor: RTRS

Zvornik: Počelo preuzimanje regresiranog dizel goriva

U Zvorniku je počelo preuzimanje regresiranog dizel goriva čija je cijena za šezdeset feniga niža od tržišne, a koju je registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima omogućilo resorno republičko ministarstvo. Prema spiskovima, ovo pravo na području Zvornika ostvarilo je 170 gazdinstava.

Poljoprivrednik Slaviša Erić iz Čelopeka, ove godine proljećnu sjetvu počeo je nešto kasnije. Zasadiće pšenicom, kukuruzom i lucerkom petnaest hektara. Јoš nije preuzeo regresirano dizel gorivo.

Poljoprivrednik Slaviša Erić kaže da još nije preuzeo regresirano dizel gorivo ali namjerava uskoro. Istakao je da mu pomoć mnogo znači zbog jeftinije proizvodnje.

Ove godine registrovanim poljoprivrednicima odobreno je 100 litara goriva po hektaru za prijavljene obradive površine i 30 litara po hektaru za livade.

Osnovni uslov da ostvare pravo na regresirano gorivo jeste da su gazdinstva registrovana u APIF-u. Rok za registraciju je 15. maj.

"Očekujemo da će do 15. maja najmanje još 200 poljoprivrednih gazdinstava koja su obavezna u skladu sa propisima o registraciji da dostave određena dokumenta za tekuću godinu", rekao je Milan Cvijetinović, načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Zvornik.

Potvrde za preuzimanje dizel goriva izdaju se u Stručnoj službi za poljoprivredu Gradske uprave, a posljednji rok za preuzimanje je 30. novembar.