latinica  ћирилица
16/04/2018 |  12:12 ⇒ 12:51 | Autor: RTRS

Brčko: Naučni skup o primjeni znanja u praksi domaćih visokoškolaca

Iako se broj visoko obrazovanih povećava iz dan u dan, pitanje je kako stečeno znanje domaćih visokoškolaca primijeniti u praksi. Upravo je to bila tema Međunarodnog naučnog skupa u Brčkom.

Profesori sa univerziteta y Republici Srpskoj, FBiH, Srbiji, Rusiji, Italiji, Austriji, i Crnoj Gori u Brčkom su tražili odgovor, kako naučnu teoriju i znanje koje stiču visokoškolci, pribiližiti potrebama prakse i primijeniti.

"Kod nas se nauka ne primjenjuje mnogo u praksi. Ni primijenjene nauke, ni tehničke, ni društvene, to su dva svijeta. Dakle sfera politike, sfera ekonomije i nauke prosto idu svojim putevima. I mi koji se bavimo nuakom imamo često osjećaj da se bavimo naukom samo radi nauke", ističe Zoran Milošević, prof. dr sociologije iz Srbije.

U savremenoj naučnoj praksi sve je manje klasičnog prenošenja znanja direktno sa profesora na studenta. U razvijenim evropskim zemljama, sve se više primjenjuju virtuelne učionice i učenje na daljinu.

"Daleko je to od elektornskog obrazovanja, koje je već odvano počelo na prostorima EU. Mislim da mnogo trebamo brže da se pribiližvamo tom virutelnom učenju, izbjegavanju učinoca i direktnog kontatakta profesroa i studenata", naglašava Vesna Vučković, prof. dr pravnih nauka iz Crne Gore.

"Danas morate tako motivisati svakog studenta da on svoje znanje unese i da ima motivaciju da i poslije ispita radi, a ne da kako je ranije bilo, tri nedjelje poslije ispita sve zaboravi. To je današnji cilj i zbog toga je to jedna važna međunarodna konferncija", rekao je Volfgang Rorbaht, prof. dr filozofije iz Austrije.

Јedno je sigurno, era teorijskog znanja bez njegove direktne u praksi, polako nestaje.

Sa druge strane, zbog brzog tehnološkog razvoja društva, svi visokoškolci moraju svakodnevno da se usavršavaju i usvajaju nova znanja i tehnologije, kako bi ostali u korak s vremenom. To je i jedan od zaključaka naučnog skupa u Brčkom.