latinica  ћирилица
16/04/2018 |  14:11 | Autor: SRNA

Šešelj: Osuditi napad na Siriju koja je 1999. godine osudila agresiju na SRЈ

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj smatra da je Srbija morala da se opredijeli i osudi vazdušne napade na Siriju i sirijski narod, koji su osudili agresiju na Saveznu Republiku Јugoslaviju 1999. godine.
Vojislav Šešelj - Foto: SRNA
Vojislav ŠešeljFoto: SRNA

Šešelj je ukazao da je narod Sirije uvijek bio prijateljski sa srpskim narodom i da zato Srbija mora biti solidarna sa njima.

On je poručio da SRS srdačno čestita sirijskom narodu i predsjedniku Bašaru el Asadu na "velikoj pobjedi protiv agresorskih zapadnih sila - SAD, Velike Britanije i Francuske".

"Zapadnjačke sile su pretile, pa moljakale da bar malo spase obraz. Unapred su najavile gde će da istresu svoje rakete, a nijedna nije pogodila cilj. Porušeno je nekoliko zgrada, niko nije ubijen i nijedno skladište hemijskog oružja nisu uništili, jer ga nije ni bilo", rekao je Šešelj na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije.

Prema njegovim riječima, veliki uspjeh sirijske vojske je to što je oborila 71 od ukupno 105 krstarećih raketa.

"Na snimcima se videlo kako te rakete eksplodiraju u vazduhu. Da li je bilo 71 ili 65 nije bitno, ali više od pola ih je oboreno starim sovjetskim naoružanjem", rekao je Šešelj i dodao da je dobro što nije bilo "žestokog uzvraćanja ni od Rusa ni od Sirijaca".

"Treba upozoriti zapadne sile da se više ne igraju sa takvim stvarima. Američki zubi su napokon polomljeni, Amerika nigde ne može efektivnu vojnu intervenciju da izvede ako joj se suprotstavljaju Rusija ili Kina. Pretili su oko Severne Koreje, pa odustali, onda su pretili oko Sirije, pa odustali", naveo je Šešelj.