latinica  ћирилица
16/04/2018 |  17:13 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Pećina Orlovača otvorena za posjetioce

Pećina Orlovača u Sumbulovcu, kod Pala, otvorena je za posjetioce. Lokalna zajednica trebalo bi da, do početka maja, završi asfaltiranje parkinga, a do polovine godine biće asfaltiran i pristupni put, kako bi turisti lakše dolazili.

Od prije nekoliko godina kroz sekcije u osnovnim školama, u Palama i Mokrom počelo je obučavanje mladih speleologa. Danas, svaki svoj slobodan trenutak provode u Orlovači.

"Ove godine smo tu da Orlovaču prikažemo u najboljem svjetlu i da prikažemo narodu njen značaj i njene ljepote", kaže član Ekološko-speleološkog udruženja Orlovača Ivana Kovačević.

Turistički potencijal ovog dragulja prirode je ogroman. Uveliko se radi na promociji cijelog kompleksa. Opština je izdvojila sredstva za uređenje prilaza i parkinga.

"Određena sredstva su izdvojena, mi očekujemo da ćemo za nekih desetak dana početi sa asfaltirtanjem parkinga pred pećinom i to je samo dio, a nastavak se očekuje u toku ljeta", izjavio je načelnik opštine Pale Boško Јugović.

Svi zainteresovani od danas mogu razgledati unutrašnjost 50 metara uređenog pećinskog kanala, bogatog prirodnim nakitom.

"Sigurno da postoji veliki značaj ovog resursa, jer ovdje dolazi veliki broj ekskurzija prolaznika i turista, i sigurno smo mi prepoznatljivi po njoj, jer je jedna od najljepših destinacija", ističe direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo Igor Tošić.

Obilasci su organizovani tri puta dnevno, od utorka do subote.