latinica  ћирилица
16/04/2018 |  17:17 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Mještani Јasenice kod Srebrenika pokrenuli inicijativu za obnovu crkve

Mještani sela Јasenica kod Srebrenika u Federaciji BiH, koji su početkom posljednjeg rata morali da napuste ognjišta, pokrenuli su inicijativu za obnovu crkve, stare više od 120 godina. Nekada je to bilo mjesto okupljanja Srba, a danas u tom dijelu Federacije živi svega 20-ak srpskih porodica.

Crkva posvećena apostolima Petru i Pavlu dobiće do kraja godine nekadašnji izgled. Prepuštena zubu vremena, sredinom 70-tih godina prošlog vijeka izgubila je funkciju.

Zahvaljujući mještanima koji su pokrenuli akciju obnove hrama starog gotovo vijek i po, njihov rodni kraj ponovo će dobiti posebno duhovno mjesto, gdje su se nekada okupljali.

Јovo Novaković, predsjednik IO za obnovu crkve u Јasenici, ističe da je to crkva koja je objedinjavala sva ta sela, a koja ima i istorijsku ulogu.

''Gdje god mi živjeli i radili, odavde se nose uspomene koje se ne mogu nikad zaboraviti'', kaže nekadašnji stanovnik Јasenice Pero Lakić.

Obnova crkve dobija na značaju i zbog slabog povratka Srba. Ovdje živi 20-ak porodica, i uglavnom su to staračka domaćinstva.

Uporedo s obnovom crkve, biće izgrađena putna dionica koja će olakšati dolazak do crkve. Vrijednost projekta je 50.000 maraka, a sredstva će obezbijediti Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vlada Tuzlanskog kantona i opština Srebrenik.

''Uspjećemo da realizujemo cjelokupan pristupni put, kada je u pitanju i njegova izgradnja i finansiranje'', rekao je zamjenik načelnika opštine Srebrenik Nermin Tursić.

Crkva je stara više od 120 godina, nekada su se Srbi na tom mjestu okupljali o svakom značajnijem prazniku, molili Bogu, vjenčavali, obavljali krštenja.

U Bijeljini je danas održan sastanak Inicijativnog odbora za njenu obnovu, na kojem su dogovoreni prvi koraci u ovom važnom projektu.