latinica  ћирилица
16/04/2018 |  18:03 | Autor: SRNA

Svjedok: Vojna policija odvodila na radove srpske zatvorenike

U nastavku suđenja desetorici pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ koji su optuženi za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Orašja 1992. i 1993. godine, svjedok Tužilaštva BiH Većislav Mišković rekao je da je vojna policija odvodila na radove lica srpske nacionalnosti iz Srednjoškolskog centra u Orašju.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Ovaj bivši rezervni policajac pri stanici policije u Orašju rekao je da je od aprila do kraja jula 1992. godine s kolegama radio na obezbjeđenju lica srpske nacionalnosti iz Orašja i Bukove Grede koja su bila u izolaciji u Srednjoškolskom centru.

On je naveo da su lica srpske nacionalnosti "čuvana od neovlaštenih upada", a da je njemu i kolegama rečeno da vojna policija može doći kada hoće i odvesti koga hoće, što se, kako je rekao, i dešavalo, prenosi Birn.

Prema njegovim riječima, dolazio je Pero Vincetić, komandir vojne policije, sa kojim je uvijek bio neko.

On je naveo da nakon povratka na Srbima nije bilo vidljivih povreda, niti su mu se žalili, te dodao da je čuo da se jedna osoba objesila u Srednjoškolskom centru.

Svjedok je rekao da su lica srpske nacionalnosti iz Srednjoškolskog centra s radnom jedinicom išla na kopanje rovova, te da je čuo da su dvije osobe bile ranjene na radovima i odvezene u bolnicu.

U unakrsnom ispitivanju, Mišković je negirao da je vidio optužene Tadu Oršolića i Marka Dominkovića da ulaze u Srednjoškolski centar.

Svjedok Marijan Ivanović, nekadašnji pripadnik Druge bojne 106. brigade HVO-a, rekao je da su u jesen 1992. ili 1993. godine u zonu odgovornosti od Oštre Luke do Matića dolazili zarobljenici.

"Mi smo sebi uređivali, kopali rovove. Poslije su dolazili zarobljenici, ali oni su čistili iza naše crte. Čistili su travu zbog bolje preglednosti", rekao je svjedok i dodao da na tom području niko nije nastradao.

Ivanović je naveo da je njihova linija bila izložena artiljerijskim napadima, ali da granatiranja nije bilo kada su zarobljenici radili.

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Јoso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Јurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te kao pripadnici vojne policije.

Optužnica ih tereti za progon srpskog stanovništva, ubistva, zatvaranje, mučenje, silovanja i druga nečovječna djela.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Suđenje će biti nastavljeno 10. maja.