latinica  ћирилица
16/04/2018 |  18:19 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Slučaj "Aleksandrija": Hoće li prevarene Dobojlije do svoje imovine?

Nema kraja problemima u dobojskom slučaju "Aleksandrija". Dok 130 prevarenih kupaca traži način kako da dobiju stanove ili vrate novac, Okružno tužilaštvo u Doboju ispituje i pojedine kupce.

Nadali su se stanovima po niskim cijenama, ali su ostali i bez stanova i bez novca. Sada muku muče da započetu gradnju uknjiže u svoje vlasništvo, kako bi mogli da je nastave.

Na korak su, kažu, da, osim u katastru, postanu vlasnici sporne nekretnine i u gruntovnici. Čim to riješe, moći će da angažuju novog izvođača.

"Očekujem do kraja mjeseca da bi trebalo da prođe ta procedura gruntovnog uknjiženja, da se mi možemo bez ikakvih smetnji uknjižiti gruntovno", kaže Goran Tešić, član udruženja "Složno".

Za sve krive ranijeg izvođača i investitora Milenka Božića, koji je još uvijek jedini vlasnik sporne nekretnine u gruntovnici. Njegovu gradnju blokirale su inspekcije, jer nije uspio da obezbijedi dozvole.

Da će slučaj preokrenuti u svoju korist, kupci ne gube nadu. Međutim, dio njih došlo je pod istragu Okružnog tužilaštva zbog poravnanja pred sudom.

Potvrđuje to i Tužilaštvo koje prikuplja dokaze da su višestruko uvećavali stvarni iznos uloženog novca, a istragu vode i protiv Božića, zbog sumnje da je izdavao lažne naloge blagajni i priznanice u korist više fizičkih lica.

Takva saznanja stigla su i do udruženja.

Božić je prije osam godina osuđen na dvije godine zatvora za prevaru četiri kupca, kao i za kršenje zakona o uređenju prostora. Gdje je danas i čime se bavi, niko u udruženju pouzdano ne zna.

Većina kupaca za koje je gradio još uvijek su u problemu. Јedan od njih je i Zoran Miličević, koji je osim Božića, tužio i grad Doboj, jer nije zabranio nelegalnu gradnju.

Kuću i zemljište on i njegov brat dali su za gradnju stambeno-poslovne zgrade, u kojoj je trebalo da postanu vlasnici tri stana i poslovnog prostora.

Zbog prevare Udruženja Složno koje je u to vrijeme vodio Božić, ostali su, kaže, bez ičega.

Prvostepenom presudom grad Doboj i udruženje trebalo je da im isplate oko pola miliona maraka, ali je ona ukinuta i cijeli slučaj vraćen na početak.