latinica  ћирилица
16/04/2018 |  18:21 ⇒ 17/04/2018 | 07:35 | Autor: RTRS

Šta je Savjet ministara obećavao, a šta uradio? Cvijanović: Mršavi rezultati

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić izjavio je da je ovaj saziv ministara uradio najviše na evropskom putu BiH.

Nabrajajući uspjehe, zaboravio je da spomene da Savjet ministara nema parlamentarnu većinu, i da je prohodnost zakona na najnižem nivou.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović kaže da su rezultati mršavi, a da su srpski predstavnici u bh institucijama ugušili komunikaciju sa Srpskom.

Nabrajao je Denis Zvizdić uspjehe u posljednje tri godine: rast izvoza, industrijske proizvodnje, dolazak rekordnog broja turista, povećanje broja zaposlenih. Ako je tako pravo je pitanje zašto nas EU već nije primila pod svoje okrilje, a ne da unedogled čekamo kandidatski status. Po Zvizdiću sve bi bilo bolje, brže i efikasnije da su vlade Republike Srpkse i Federacije bile spremnije za saradnju.

- U budućnosti bih volio da prije svega entitetske vlade imaju razumijevanje za procese na nivou BiH, da zanemarimo imaginarne floskule o prenosu nadležnosti, da se zajednički okrenemo da radimo u interesu građana - rekao je Zvizdić.

Nije tako govorio Zvizdić, ni njegovi ministri, kada su u februaru na tajnoj, telefonskoj sjednici izglasali mehanizam koordinacije koji je potpuno derogirao ustavnu ulogu Republike Srpske. Uslijedilo je snažno reagovanje iz Banjaluke i uspostavljanje jedinog mogućeg sistema, koji je bio osnov za dostavljanje odgovora na Upitnik EU.

- Јa mislim da je ovaj Savjet ministara imao mršave rezultate, da ne govorimo o zloupotrebama sa mehanizmom koordinacije, to je tako bilo urušavanje ustavne pozicije Republike Srpske - napomenula je Cvijanovićeva.

Premijerka Srpske nezadovoljna je radom Savjeta ministara BiH, i to ne zbog percepcije Sarajeva da sve ono što dolazi iz Banjaluke obezbrijedi i omalovaži, već zbog odnosa srpskih predstavnika u bh institucijama prema institucijama Srpske.

- Oni su ugušili komunikaciju sa institucijama Republike Srpske - ističe premijerka.

Od blagog napretka na evropskom putu u 2015. i 2016. do stagnacije u 2017.

Čak 15 mjeseci je trebalo Savjetu ministara da odgovori na Upitnik EU. Uz sve to, prerano započeta predizborna kampanja i gubitak parlamentarne većine bukvalno su zaustavili usvajanje zakona u Parlamentranoj skupštini BiH što je osnovni parametar za ocjenu uspješnosti rada.

- Tokom prethodne godine mandata najlošiji segment rada Savjeta ministara bila je loša zakodovna aktivnost jer su imali lošu prohodnost zakona - poručio je Ivica Ćavar iz Centra civilnih inicijativa. 

I zanimljivo, Zvizdić je kazao da u Savjetu ministara ne postoji konsenzus o članstvu u NATO-u, ali da sve ide u pravcu aktiviranja MAP-a. Uknjižene su 33 perspektivne vojne lokacije na BiH i to sve na teritoriji FBiH rekao je Zvizdić uz opasku da će taj proces biti nastavljen i u Republici Srpskoj prateći sudske odluke.