latinica  ћирилица
16/04/2018 |  18:27 ⇒ 17/04/2018 | 08:00 | Autor: RTRS

Srpska odlučna da naplati 28 miliona KM duga od indirektnih poreza

Pravobranilaštvo Srpske traži prinudnu naplatu 28 miliona maraka, od Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Dok iz Pravobranilašta poručuju da će, s Ministarstvom finansija, iskoristiti sva pravna sredstva da dug bude naplaćen, u Uprvai čekaju da njihov Upravni odbor odluči o načinu izmirenja.

Srpska je tužila UIO, jer je prilikom raspodjele prihoda za 2009. i 2010. godinu oštetila Republiku za gotovo 53 miliona maraka. Nezakonito je raspodijelila i doznačila novac Federaciji. Dug je izmiren, ostala je kamata. Nakon nove sudske presude, iz 2016. Srpska i dalje čeka svoja sredstva, koja su u međuvremenu dostigla 28 miliona.

- Pravobranilaštvo je pred nadležnim sudom pokrenulo izvršni postupak i preduzelo sve pravne radnje kako bi obaveza od tužene strane bila izmirena. Više puta je urgiralo pred postupajućim sudom zato što banke nisu provele rješenje o izvršenju. Međutim, nismo dobili adekvatno obrazloženje - kaže Slađana Kosmajac, zamjenik pravobranioca Republike Srpske.

Nezvanično, Pravobranilaštvo je bankama u BiH poslalo pravosnažnu sudsku presudu kako bi naplatilo dug s računa Uprave za indirektno oporezivanje. Saznajemo i da su preduzete radnje prema nadležnim organima za sprovođenje zakona, kvalifikujući izbjegavanje plaćanja duga kao krivično djelo.

- Nadamo se da će biti uskoro realizovano. To su sredstva na koja računamo, zato što znamo da postoji takva odluka. Bilo bi dobro da se, u ovom periodu, prije rebalansa budžeta desi - ističe premijerka Srpske Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske.

U Upravi za indirektno oporezivanje tvrde da nije ni trebalo da budu tužena strana, jer bez odluke Upravnog odbora nisu, pojašnjavaju, ni mogli izvršiti poravnanje raspodjele prihoda 2009. i 2010. godine. I danas su u istoj poziciji. Upravni odbor upozoravaju da bez njihove odluke ne mogu izvršiti sudsku presudu.

- Od njih tražimo da se zauzme stav kako će se izvršiti ova sudska presuda. UIO ne može sa svog računa isplatiti sredstva, jer u našem budžetu ne postoji stavka za izmirenje ovakvih troškova. Pogotovo u ovako velikim iznosima, jer je to polovina budžeta za plate zaposlenih na godišnjem nivou - napominje Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Iz Upravnog odbora kratko poručuju da su se tim pitanjem bavili na prošloj sjednici i da će rješenje tražiti i na sljedećim zasjedanjima.