latinica  ћирилица
16/04/2018 |  19:28 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Turska poruka Grčkoj: Odustanite od provokacija u Egejskom moru

Premijer Turske Binali Јildirim zatražio je od grčke vlade da odustane od "provokativnih poteza" u spornim područjima Egejskog mora, nakon što je turska obalska straža sklonila grčku zastavu sa ostrvceta u blizini oblasti Didim na jugozapadu Turske 15. aprila.
Turski brodovi (arhiv) -
Turski brodovi (arhiv)

"Došlo je do pokušaja da se stavi grčka zastava na nenaseljeno kameno ostrvce kod Didima. Naša obalska straža je učinila ono što je bilo neophodno i uklonila zastavu", naveo je Binali Јildirim.

Savjetovao je Grčku da ostane u okvirima granica dobrosusedskih odnosa i da izbjegava provokacije koje bi povećale tenzije.

Turski premijer je takođe rekao da najnoviji događaj podsjeća na situaciju iz februara kod ostrvaca Kardak, kada je turski patrolni brod naletio na brod grčke obalske straže u Egejskom moru.

I turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu takođe je upozorio Grčku, nazivajući grčkog ministra "svojevoljnim", na zajedničkoj konferenciji za medije sa generalnim sekretarom NATO-a Јensom Stoltenbergom.

U međuvremenu, grčka vlada je saopštila da nema saznanja o incidentu.

"Na osnovu posljednjih brifinga iz Ministarstva odbrane i mornarice, nema potvrde o bilo kakvom incidentu koji bi uključivao narušavanje grčkog prostora", rekao je portparol Vlade Dmitris Canakopulos.

Dodao je da će se nastaviti istraga, a Јildirimove navode je nazvao "provokativnim i osuđujućim".

Izvor: Hurijet Dejli Njuz