latinica  ћирилица
17/04/2018 |  07:29 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Memorijalna akademija "Svako dijete - nebo na zemlji" (RTRS, 20.00)

U Banjaluci će biti održana memorijalna akademija "Svako dijete - nebo na zemlji" - centralni događaj ovogodišnje manifestacije Dani sjećanja, posvećene stradanju srpske djece u ratovima u 20. vijeku.

Akademija će biti održana u Kulturnom centru Banski dvor s početkom u 20.00 časova, uz direktan prenos na Radio-televiziji Republike Srpske, koja je i medijski pokrovitelj Dana sjećanja.

Akademiji će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Manifestaciju, koja će trajati do 19. aprila, pod pokroviteljstvom predsjednika Milorada Dodika, organizuje Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Nizom aktivnosti u Banjaluci, Bijeljini, Istočnom Novom Sarajevu, Zvorniku i Prebilovcima, Centar će podsjetiti na stradanje srpske djece u Prvom i Drugom svjetskom ratu i odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pored memorijalne akademije u Banjaluci, na Mrakovici je održan čas istorije za srednjoškolce iz Gradiške i Prijedora.

U banjalučkom Multipleksu Palas u srijedu, 18. aprila, u 18.00 časova biće prikazan film "Dianina deca" autorke Slađane Zarić, u produkciji Radio-televizije Srbije.

Istog dana, u Eparhijskom kulturnom centru u Bijeljini u 18.00 časova predavanje će održati autor knjige "Dnevnik ratnog hirurga" Miodrag Lazić, a biće prikazan i istoimeni dokumentarni film u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, u saradnji sa Udruženjem djece poginulih boraca Nasljeđe iz Bijeljine.

U četvrtak, 19. aprila, u 11.00 časova biće održan istorijski čas u Prebilovcima za srednjoškolce iz Trebinja, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske, Republičkim pedagoškim zavodom i Eparhijom zahumsko-hercegovačkom i primorskom.

Istog dana u zvorničkom Domu omladine u 19.00 časova biće prikazan dokumentarni film "Spomenko na vječnoj straži" autora Mileta Savića, u saradnji sa Svetosavskom omladinskom zajednicom i Domom omladine Zvornik.

Manifestacija Dani sjećanja biće završena akademijom "Djecu vam neću oprostiti" u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u 20.00 časova. Nosilac aktivnosti je Osnovna škola "Sveti Sava" iz Istočnog Novog Sarajeva.

Program manifestacija možete preuzeti ovdje.