latinica  ћирилица
17/04/2018 |  09:00 | Autor: SRNA

Јovičić: Preblage kazne za terorizam i odlazak na strana ratišta

Stručnjak za bezbjednost Dragomir Јovičić ocjenjuje da je kaznena politika u BiH preblaga kada je riječ o krivičnim djelima terorizma i odlaska na strana ratišta.
Dragomir Јovičić - Foto: Facebook
Dragomir ЈovičićFoto: Facebook

Јovičić smatra da pravosudne institucije na ovom planu moraju izricati maksimalne kazne propisane zakonom da bi bila poslata ozbiljna poruka potencijalnim novim izvršiocima.

"U BiH je cijeli sistem nakaradno postavljen i u ovom slučaju su kazne strože svugdje u okruženju. Dok se to ne promijeni, neće biti ozbiljnije i uspješne borbe protiv bilo koje vrste kriminala", rekao je Јovičić za "Glas Srpske".

On je naveo da se ovakvim odnosom prema onima koji odlaze na strana ratišta otvara novi izvor nestabilnosti, te da je veliki problem što se na ovu problematiku različito gleda u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/.

"Na strana ratišta uglavnom odlaze lica iz FBiH uz podršku jednog dijela politike, a ti bezbjednosni izazovi ugrožavaju sve nas", upozorio je Јovičić.

BiH prednjači u regionu po broju boraca koji su otišli na strana ratišta, a najviše ih je u Siriji i Iraku u sastavu "Islamske države", piše list.

Iako su za ova krivična djela predviđene kazne do 10 godina zatvora, džihadisti su poslije povratka u BiH dobijali prosječne kazne od oko dvije godine zatvora.

Zbog odlazaka na strana ratišta i pridruživanja "Islamskoj državi", u Sudu BiH su osuđene 23 osobe na ukupno 50 godina zatvora.

Prema ranijim izvještajima Ministarstva bezbjednosti BiH, na strana ratišta je otišlo oko 300 ljudi, iako je nezvanično stvarni broj mnogo veći.

Specijalni sud u Beogradu je nedavno osudio sedmoricu optuženih za krivična djela terorizam, saradnja sa "Islamskom državom", regrutacija srpskih državljana i ratovanje u Siriji na ukupno 67 godina zatvora.