latinica  ћирилица
17/04/2018 |  09:26 ⇒ 13:07 | Autor: Agencije

Inspektori stižu na mjesto hemijskog napada, što će naći?

Međunarodni tim inspektora iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja OZHO (OPCW) dobio je dozvolu da sutra uđe na mjesto hemijskog napada, objavila je Rusija.
Inspektori OZHO u Siriji - Foto: AFP
Inspektori OZHO u SirijiFoto: AFP

Iako su inspektori u Siriji još od subote, nije im bilo dozvoljeno posjetiti Dumu, u kojoj se 7. aprila prema izvještajima medicinskih i medijskih organizacija sa terena i tvrdnjama SAD, Francuske i Velike Britanije, dogodio napad bojnim otrovima u kojem je poginulo oko 70 ljudi, a povrijeđeno više stotina.

Sirija i Rusija negiraju da se dogodio takav napad i da je cijela "stvar izrežirana", kako se izrazio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Međutim, uprkos tim tvrdnjama SAD, Britanija i Francuska izvele su 14. taprila ograničenu vojnu akciju na sirijska postrojenja koja dovode u vezu sa hemijskim oružjem.

Inspektorima OPCW ulaz na mjesto napada u Dumi danima nije bio dozvoljen zbog, kako tvrdi Rusija, američke i savezničke vojne akcije, kao i "bezbjednosnih problema i činjenice da putevi do Dume još nisu razminirani".

Amerikanci optužili Ruse da su uklonili dokaze napada

Međutim, američka delegacija u OZHO optužila je Rusiju i Siriju da možda ne puštaju inspektore na mjesto napada kako bi uklonile dokaze. Američki predstavnik, Kenet Vard, na sastanku te organizacije u Hagu je rekao, da su Rusi mogli da posjete mjesto napada, te tako utiču na dokaze kako bi spriječili inspektore da provedu istragu.

Moskva je takve optužbe odmah odbacila. "Zatražili smo objektivnu istragu. To je bilo u samom početku kada se pojavila vijest o napadu. Prema tome, navodi koji su sada usmjereni prema Rusiji su neutemeljeni", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Inspektori bi trebalo da prikupe uzorke, ispitaju svjedoke i dokumentuju dokaze, kako bi se zaključilo da li je u napadu  bilo korišteno po međunarodnim konvencijama zabranjeno hemijsko oružje, ali istražitelji nemaju pravo da pripisuju odgovornost za takav napad nekoj od strana.