latinica  ћирилица
17/04/2018 |  10:54 | Autor: RTRS

Kovačević: Brzoplete izmjene Izbornog zakona mogu prouzrokovati haos u izbornom danu

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je, govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH u oblasti elektronske kontrole brojanja glasova, da SNSD nije protiv modernizacije, ali jeste protiv brzopletog uvođenja modela koji bi mogao prouzrokovati haos u danu izbora.

- SNSD nema ništa protiv modernizacije- video kamera koje će snimati biračka mjesta ili skeniranja, ali to mora da se uradi ozbiljno i profesionalno, a ne na ovaj način, dvije sedmice prije raspisivanja izbora - kaže Kovačević.

Kovačević ističe da je problematična i procedura u kojoj će birač dobiti listić tek nakon što mu u laptopu elektronski bude očitan otisak prsta.

- Ukoliko ove izmjene Zakona budu usvojene, neko će od vas tražiti da dođete na glasačko mjesto, elektronski ostavite otisak prsta, glasate a zatim taj glasački listić, za koji ste prethodno ostavili otisak prsta, skenirate, kako bi neko vidio kako ste i za koga glasali. Smatramo da je to ozbiljan problem - naglašava on.

Kovačević ne isključuje opciju da neko, brzopletim uvođenjem ovog modela, stvara uslove za poništavanje izbornih rezultata.