latinica  ћирилица
17/04/2018 |  10:54 ⇒ 10:55 | Autor: SRNA

Zbog neizdavanja fiskalnih računa izrečene kazne od 52.050 KM

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske obavili su od 2. do 14. aprila 176 kontrola prometa preko fiskalnih kasa i u 86 slučajeva utvrdili nepravilnosti, te su izdali 89 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 52.050 KM.
Poreska uprava Republike Srpske - Foto: RTRS
Poreska uprava Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Poreske uprave su saopštili da je za 34 poreska obveznika izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa.

U saopštenju se navodi da su inspektori u okviru ovih kontrola otkrili i dva neprijavljena radnika.

"Poreska uprava ove pojačane kontrole vrši u okviru ranije najavljene kampanje `Korak preduzmi, račun uzmi`, čiji je cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga Srpske", podsjećaju iz Poreske uprave.

U Poreskoj upravi naglašavaju da će pored preventivnog djelovanja, u okviru ove kampanje biti i pojačan rad inspektora na terenu, a koji će i u narednom periodu nastaviti kontrolisati poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze s ciljem poboljšanja poreske discipline poreskih obveznika kada je riječ o obavezi izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge.

"Naglašavamo da neizdavanje fiskalnih računa od poreskih obveznika pokazuje da je njihovo poslovanje nelegalno, i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza", tvrde u Poreskoj upravi.

U saopštenju se dodaje da Poreska uprava prilikom svojih kontrola samo sprečava poreske obveznike da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i da budu nelojalna konkurencija onim poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune prilikom prodaje roba ili usluga.

Poreska uprava pozvala je poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem e-mail adrese kontakt@poreskaupravars.org ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave Srpske.