latinica  ћирилица
17/04/2018 |  11:23 ⇒ 18/04/2018 | 07:32 | Autor: RTRS

Dani sjećanja- U Odbrambeno otadžbinskom ratu stradalo više od 480 srpske djece (FOTO)

U okviru manifestacije Dani sjećanja, posvećene stradanju srpske djece u ratovima u 20. vijeku, na Mrakovici je održan čas istorije za srednjoškolce iz Gradiške i Prijedora.

Čas istorije je organizovao Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske, Republičkim pedagoškim zavodom i Memorijalnim kompleksom "Mrakovica".

U posljednjem Odbrambeno otadžbinskom ratu na prostoru BiH stradalo je više od 480 srpske djece, koja su uglavnom bila žrtve ratnog zločina, rekao je istoričar u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Dragoslav Ilić.

Mrakovica: Čas istorije za srednjoškolce (Foto: RTRS)

U proteklom ratu skoro 500 djece bilo je izloženo raznim oblicima torture, a isto toliko je ranjeno.

Ilić je naveo da su to podaci koje su danas imali priliku da čuju srednjoškolci, kao i da se upoznaju o sudbinama djece iz Prvog i Drugog svjetskog rata.

Mrakovica: Čas istorije (Foto: RTRS)

Manifestaciju Dani sjećanja, koja će trajati do 19. aprila, organizuje Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Nizom aktivnosti u Banjaluci, Bijeljini, Istočnom Novom Sarajevu, Zvorniku i Prebilovcima, Centar će podsjetiti na stradanje srpske djece u Prvom i Drugom svjetskom ratu i odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U Banjaluci će večeras, uz direktan prenos na Radio-televiziji Republike Srpske, biti održana memorijalna akademija "Svako dijete - nebo na zemlji" - centralni događaj ovogodišnje manifestacije Dani sjećanja.