latinica  ћирилица
17/04/2018 |  11:29 ⇒ 11:35 | Autor: SRNA

Podignuta optužnica za zločin nad Srbima u selu Čemerno

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nehrua Ganića zbog komandne odgovornosti za ratni zločin nad Srbima u selu Čemerno kod Ilijaša 1992. godine.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

U napadu na selo Čemerno, izvršenom 10. juna 1992. godine, ubijeno je 30 Srba, među kojima neki hladnim oružjem na izuzetno svirep način, budući da je počinjeno i sakaćenje i odsijecanje dijelova tijela. U napadu su kuće i imovina u ovom selu opljačkani i zapaljeni, a u selo se nije vratio niko od povratnika.

Optužnica tereti Ganića da je u vrijeme rata u BiH kao komandant Teritorijalne odbrane /TO/ Breza i nadređeni komandantima odreda TO Breza i Kakanj postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civila i ratnih zarobljenika, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi znao za pripreme i izvršenje napada na selo Čemerno u opštini Ilijaš, nastanjeno uglavnom srpskim civilima, a plan i cilj napada je bio ubistvo svih Srba - vojnika i civila, te uništenje i paljenje imovine i objekata, što je rezultiralo progonom cjelokupnog stanovništva srpske nacionalnosti sa ovog područja.

Optužnica tereti Ganića da je u svojstvu komandanta propustio da preduzme mjere kako bi spriječio zločin, kao i mjere da se zločini procesuiraju, te otkriju i kazne počinioci.

Ganić se tereti za krivično djelo ratni zločin nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima i povrede zakona i običaja ratovanja.

Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem više od 120 svjedoka, među kojima su preživjele žrtve ratnog zločina, kao i dva stručna vještaka uz prilaganje više od 400 materijalnih dokaza.

Optužnica je upućena Sudu BiH na potvrđivanje.