latinica  ћирилица
17/04/2018 |  12:00 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Ekonomisti tvrde: Gorivo u BiH nije trebalo da poskupi za još nekoliko sedmica

Gorivo i gas na pojedinim benzinskim stanicama u Republici Srpskoj poskupjeli su za sedam feninga po litru, a tako će uskoro biti i na ostalima.

Gorivo u BiH ponovo je poskupjelo. Dok distributeri ovo pravdaju višom cijenom barela nafte na svjetskom tržištu, ekonomisti poručuju da i pored toga, cijena goriva nije morala da se mijenja bar još nekoliko sedmica.

Sedam dana nakon što je barel poskupio za pet dolara na svjetskom tržištu, gorive skuplje za sedam pfeniga dočekalo je i naše vozače. Dizel će od sada u prosjeku koštati 2,21 KM, benzin oko 2,15 marke KM, dok će auto-gas, vozači plaćati 1,18 KM.

Građani ističu da će na kraju da oni da ispaštaju, jer se, kako ističu ovo posjupljenje se nikako neće dobro odraziti na njihove budžete imajući u vidu da će sigurno i ostale namirnice dodatno da poskupe.

Odmah su potčali da poskupe gorivo, a kada treba pojeftiniti čeka se mjesecima. Nije to fer, a o kvalitetu goriva da i ne govorim. Јa sa isto litara goriva koje naspem negdje u EU pređem oko 200 kilometara više nego sa našim gorivom - ističe jedan Banjalučanin.

Bombardovanje Sirije, jačina dolara, razni nameti i viša uvozna cijena nafte uglavnom su izgovori distributera. Tvrde da već godinama nisu mijenjali maržu.

Milovan Bajić, direktor Krajina petrola, ističe da nemaju zalihe goriva kao nekada.

-Na tržištu postoji veliki broj malih distributera koji imaju rezerve eventualno za 2-3 dana, tako da kada rafinerija digne cijenu mi tu nemamo mnogo vremena da čekamo - dodaje.

Zato vremena za čekanje i te kako ima kada gorivo treba da pojeftini, žale se vozači. Poskupljenje nafte na svjetskom tržištu, po nepisanim pravilima, građani bi trebalo da osjete tek nakon nekoliko sedmica, a ne nakon 2-3 dana, tvrde ekonomisti.

-Nemoguće je da oni nemaju ama baš nikakvih zaliha, i da se uvijek ispostavi da kada poskupi nafta na svjetskom tržištu, njima su tada zalihe na nuli i oni nabavljaju novo gorivo sa novim cijenama. A kada je obrnuto onda uvijek imaju zaliha pa se čeka da one budu potrošene. - ističe Rade Šegrt iz Udruženja ekonomista SVOT

Direktor Krajina petrola ističe da oni ne gledaju cijene nafte na svjetskom tržištu, nego prate šta će rafinerija da uradi pa se po tome, kako kaže, ravnaju.

-Znam da je floskula, ali kako ste i sami rekli, laički rečeno, stvarno nije do nas - ističe Bajić.

Za razliku od ekonomista, u Grupaciji za promet nafte i naftnih derivata tvrde da je najnovije povećanje opravdano da bi distributeri opstali na tržištu.

U Grupacijai za promet nafte i naftnim derivatima u Privrednoj komori Pepublike Srpske ističu da nameti koje distributeri nafte i naftnih derivata plaćaju državi iznose najmanje 1 KM po litri goriva. Za dizelska goriva akciza iznosi 30 pfeniga, taksa za puteve je 15 pfeniga, a taksa za autoputeve iznosi 25 pfeniga.

-Treba naglasiti i da distributeri na konačnu cijenu goriva redovno plaćaju i PDV, što zajedno iznosi oko 1 KM opterećenja prema državi - ističu u Grupaciji.

Najnovije poskupljenje goriva, gotovo da nas je izjednačilo po cijenama sa nekim od najrazvijenijih zemalja Evropske unije. Stiče se utisak da smo na pragu evropskog standarda – još samo da je, umjesto o cijeni goriva, riječ o visini plata.