latinica  ћирилица
17/04/2018 |  12:37 ⇒ 12:37 | Autor: SRNA

RUGIP dobio višegodišnji spor

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove dobila je spor vođen po tužbi privrednih društava Geoinženjering Banjaluka i GIS soft Brčko radi naknade štete nastale prilikom izvođenja premjera i drugih geodetsko-tehničkih radova.
RUGIPP - Foto: ilustracija
RUGIPPFoto: ilustracija

U dugogodišnjem sudskom sporu ova dva privredna društva su od RUGIP-a, koji je zastupalo Pravobranilaštvo Republike Srpske, potraživala više od 3,9 miliona KM.

Pravosnažnom presudom Višeg privrednog suda u Banjaluci odbijena je žalba Geoinženjeringa i GIS softa i potvrđena prvostepena presuda Okružnog privrednog suda u Banjaluci.

"Presudom je utvrđeno da su ova privredna društva od RUGIP-a nezakonito potraživala naknadu za radove koji nisu bili predmet ugovora zaključenog sa RUGIP-om", saopšteno je iz RUGIP-a.

Zbog postupanja suprotno odlukama nadležnih organa u slučaju Geoinženjering, RUGIP je podnio deset krivičnih prijava protiv bivšeg direktora Tihomira Gligorića, s obzirom na činjenicu da je zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja u privredi, Srpskoj i njenim građanima naneseno oko 19 miliona KM štete.