latinica  ћирилица
17/04/2018 |  14:25 | Autor: SRNA

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Slobodana Kneževića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Slobodana Kneževića koja ga tereti za zločine u mjestu Miska Glava kod Prijedora i lokalitetu Kipe-Ljubija 1992. godine.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: Screenshot
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: Screenshot

Knežević je optužen da je za vrijeme rata u BiH postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

On je optužen da je kao pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske u julu 1992. godine učestvovao u nezakonitom hapšenju civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava koji su nakon toga sprovedeni na lokalitet Kipe-Ljubija.

Optuženica, koja tereti Kneževića da je počinio krivično djelo zločina protiv čovječnosti, proslijeđena je Sudu BiH.

Zbog ovog ratnog zločina se u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i drugih, a Knežević je izručen iz Crne Gore gdje je uhapšen krajem prošle godine na osnovu potjernice Tužilaštva BiH.

Uz optužnicu, Tužilaštvo BiH je uputilo i prijedlog za spajanje postupka sa predmetom protiv Slobodana Taranjca i drugih.

Zbog zločina na lokalitetu Miska Glava Tužilaštvo BiH traga za nekoliko osumnjičenih koji su van BiH i sa partnerskim institucijama stranih zemalja radi na njihovom lociranju i izručenju BiH.