latinica  ћирилица
18/04/2018 |  15:04 ⇒ 19:35 | Autor: RTRS

Dan otvorenih vrata na banjalučkom Univerzitetu (VIDEO)

Univerzitet u Banjaluci posjetilo je danas 1.700 srednjoškolaca povodom manifestacije Dan otvorenih vrata.

Srednjoškolci su imali priliku da se upoznaju sa programom i radom svih fakulteta banjalučkog Univerziteta. Cilj manifestacije je pomoć budućim studentima pri odabiru adekvatnog studijskog programa.

Na sedamnaest fakulteta na banjalučkom Univerzitetu ima 2.500 slobodnih mjesta, a konkursu za prijem studenata biće raspisan u junu.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević poručio je budućim studentima da pažljivo izaberu fakultet i zanimanje i preporučio im da više pažnje obrate na tehničke fakultete.

- Elektrotehnički, Mašinski ili Građevinski fakultet daju mogućnosti da se lakše nađe posao - rekao je Malešević.

On je istakao da je Dan otvorenih vrata prilika da se maturanti upoznaju o fakultetima, njihovim prednostima, te otklone eventualne nedoumice.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da na ovom univerzitetu ima 17 fakulteta, te više od 50 studijskih programa prvog ciklusa studija.

- Veoma je teško pronaći studijski program koji nije licenciran na našem univerzitetu, koji ima najveću tradiciju u Srpskoj i najbolje kadrovske potencijale, kao i najbolje uslove za izvođenje nastave, praktične i teorijske. Naši studenti imaju mogućnost da dio obrazovanja, u okviru međunarodne razmjene, završe na nekom univerzitetu u zemljama EU ili državama širom svijeta sa kojima imamo ugovor o saradnji - naglasio je Gajanin.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da banjalučki Univerzitet pruža dovoljno znanja iz različitih oblasti i nudi bogatu lepezu studijskih programa.