latinica  ћирилица
19/04/2018 |  18:15 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Za gimnazijalce iz Trebinja u Prebilovcima održan istorijski čas

Manifestacija "Dani sjećanja", posvećena stradanju srpske djece u ratovima u 20. vijeku, biće završena večeras u Istočnom Novom Sarajevu, akademijom "Djecu vam neću oprostiti". Akademiju organizuje Osnovna škola "Sveti Sava" iz Istočnog Novog Sarajeva, u znak sjećanja na 111 poginulih djevojčica i dječaka Srpskog Sarajeva. Za gimnazijalce iz Trebinja, u Prebilovcima je održan istorijski čas.

Prebilovci su najstradalnije selo u srpskoj istoriji i kada se na takvom mjestu govori o zločinu koji su počinile ustaše 1941. godine, onda učenici lakše shvataju i istorijski i geografski kontekst. Kroz kratku radionicu, u kojoj se prelazi barijera između učenika i predavača, mogli su da nauče više o stradalnoj sudbini svojih vršnjaka tokom ratova u 20. vijeku.

Sami mještani, potomci prebilovačkih žrtava, imali su ulogu i domaćina, i naratora, prenoseći svjedočanstva koja su čuli od najbližih.

- Mi njima ispričamo šta se tu desilo, od zločina pa sve do vaskrsnuća sela i današnjih povratnika koji tu žive - kaže Aleksa Dragićević, mještanin prebilovaca.

Ovakav jedan čas dobra je dopuna onome što djeca uče u redovnom školskom programu, ali i način da shvate povezanost istorijskih događaja, pa i stradanja našeg naroda kroz vrijeme.

Јelena Mandrapa, profesor srpskog jezika i književnosti misli da djeci treba što češće o tome govoriti, jer na taj način, kako kaže, njegujemo kulturu sjećanja na žrtve.

Uz svečanu akademiju u Istočnom Sarajevu, u okviru manifestacije "Dani sjećanja", u Zvorniku će večeras biti održana projekcija dokumentarnog filma "Spomenko na vječnoj straži".