latinica  ћирилица
23/04/2018 |  18:48 ⇒ 24/04/2018 | 10:47 | Autor: RTRS

Žalbeni pretres Karadžiću; Odbrana traži novo suđenje

U Hagu žalbeni pretres u slučaju bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića. Odbrana je zatražila da bude poništena prvostepena presuda, kojom je osuđen na 40 godina zatvora. Traže i novo suđenje. Tužilaštvo, s druge strane, smatra da bi Žalbeno vijeće trebalo da odbaci sve zahtjeve odbrane i da bude osuđen na doživotni zatvor.

"Dokazi odbačeni kao ništavni. Izjave zloupotrijebljene. Prava zanemarena. Činjenice iskrivljene."

Ovako Karadžić vidi prvostepenu presudu Haškog tribunala u kojoj je pronašao 46 proceduralnih grešaka. Dodaje, sakriven je uzrok, a posljedica prikazana kao zločin.

"Јedina strana koja je pokušavala sve, do kraja, da bi se izbjegao rat su Srbi", ističe Radovan Karadžić, prvi predsjednik Republike Srpske.

Tim odbrane ima zadatak da dokaže da Karadžić nije imao pravično suđenje i da je manipulacijom Tužilaštva, prvostepeno vijeće, napravilo fundamentalne greške. Prva i ključna je ultimatum-da bira da li će sam sebe zastupati ili će svjedočiti u svoju odbranu. Po odbrani, dovoljan razlog da suđenje bude ponovljeno.

"Raspravno vijeće nije čulo svjedočenje u predmetu u kojem je toliko toga zavisilo od toga šta je on znao. Proglašen je krivim, a da se nije čula njegova strana priče", naglašava Kejt Gibson, član Tima odbrane Radovana Karadžića.

U prilog tvrdnji da Karadžić nije imao fer suđenje govori i podatak da Tužilaštvo čak 82 puta nije dostavilo oslobađujuće dokaze Karadžiću. U njegovom odsustvu, članovi Pretresnog vijeća, u Sarajevu i Srebrenici, slušali su mini-završne riječi Tužilaštva. Ne i odbrane, koja nalaze iz presude, o Karadžićevoj krivici za genocid u Srebrenici, smatra labavim i neistinitim.

"Predsjednik Karadžić je osuđen za zločin-genocid koji nije počinio. Glavna funkcija Žalbenog vijeća je da ispravi takvu grešku i spriječi pogrešnu presudu. Tražimo od vas da preinačite presudu za genocid po tački 2", rekao je Piter Robinson, član Tima odbrane Radovana Karadžića.

"Osuđujuće presude koje su izrečene za prisilno premještanje, ubistvo, istrebljenje, progon, genocid su utemeljene i Karadžić nije pokazao da je načinjena greška s tim", smatra tužilac, Lorel Beig.

Sudsko vijeće, smatra Karadžić, pogriješilo je i kada je zaključilo da je VRS ispalila projektil koji je na pijaci "Markale", ubio 66 i ranio više od 140 civila.

"Akaši piše 16. februara da se ne može kazati ko je gađao Markale. Svi izvještaji UN odbijaju da optuže jednu stranu. Onda dolazi privatno lice, muslimanski funckioner koji kaže sad ću ja dokazati da su to uradili Srbi i to sud uvažava", naglašava Karadžić.

Iz Tužilaštva kažu da je Sud uvažio činjenice na osnovu kojih je, tvrde, Vijeće zaključilo da je Karadžić igrao vodeću ulogu u četiri udružena zločinačka poduhvata. Smatraju da Karadžić nije dokazao nijednu grešku Suda.

"Nije pokazao nikakvu nepravičnost, a pogotovo nije uspio pokazati da bi trebao dobiti novo suđenje", kaže tužilac Katrina Gustafson.

Sve žalbene osnove odbrane, po mišljenju Tužilaštva, Žalbeno vijeće trebalo bi da odbaci. Svoju argumentaciju, po četiri žalbena osnova, tek bi trebalo da iznesu. Јedan od zahtjeva je da Vijeće Karadžića proglasi krivim i za prvu tačku optužnice-genocid u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.