latinica  ћирилица
24/04/2018 |  09:25 ⇒ 18:36 | Autor: SRNA

Tužilaštvo zatražilo odbacivanje žalbe na presudu Karadžiću

Haško tužilaštvo zatražilo je u nastavku rasprave o žalbi na presudu prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, da Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu, u potpunosti odbaci Karadžićevu žalbu.
Radovan Karadžić - Foto: RTRS
Radovan KaradžićFoto: RTRS

Tužilaštvo je ocijenilo da su u prvostepenom postupku dokazani navodi iz presude, kojom je on osuđen na 40 godina zatvora, a zatraženo je da bude odbačen i proceduralni dio Karadžićeve žalbe u kojem je tvrdio da nije imao pravično suđenje.

U nastavku današne rasprave, apelaciono vijeće Mehanizma, pravnog nasljednika Haškog tribunala, saslušaće žalbu tužilaštva, prenijeli su beogradski mediji.

Tužioci su se žalili na dio presude kojom je Karadžić oslobođen optužbe za genocid u još sedam opština u BiH, a zatražili su i da mu kazna bude pooštrena na doživotni zatvor.

Tokom jučerašnjeg obraćanja žalbenom vijeću tim odbrane zatražio je da bude poništena prvostepena presuda i da se omogući novo suđenje.

Karadžić je u decembru 2016. godine uložio žalbu Haškom tribunalu na prvostepenu presudu kojom je osuđen na 40 godina zatvora za zločine tokom rata u BiH.