latinica  ћирилица
25/04/2018 |  09:07 | Autor: vecernjenovosti

I stopalo strada zbog kičme

Bolovi u nogama često su uzrokovani problemima u drugom dijelu tela. Ukoliko se ne liječi osnovna bolest, nervi u nozi mogu trajno da se oštete
Stopalo - Foto: ilustracija
StopaloFoto: ilustracija

Bol unutrašnjeg ili spoljašnjeg dijela stopala često ukazuje da postoji ozbiljan problem sa kičmom. Tokom hodanja, neprijatan osjećaj polazi od lumbalnog dela kičme i završava se u nogama. Ukoliko se ovaj problem ne liječi, jedna od posljedica jeste i opterećenje nerava u stopalu, zbog čega oni mogu trajno da se oštete.

Najčešća oboljenja kičme koja se povezuju sa bolom u stopalu jesu diskus hernija, deformitet kostiju, prelom, išijas i tumori.

- Kod diskus hernije između četvrtog i petog lumbalnog pršljena (L4/L5), najčešće je pritisnut korijen L5, tako da se tegobe javljaju u unutrašnjem dijelu stopala i palcu - kaže za "Novosti" doktor Budimir Јešić, iz Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica". - Kod diskus hernije između petog lumbalnog i prvog sakralnog pršljena (L5/S1), pritisnut je korijen S1, tako da se bol javlja u spoljašnjoj strani stopala i malom prstu.

Opterećenje polazi iz kičmene moždine i pritiska nervne korjenove, što uzrokuje bol i trnjenje koji se spuštaju od lumbalnog dijela kičme, zadnjice, nogu pa sve do stopala. Tokom mirovanja bol najčešće nije prisutan, ali sa aktivnošću i hodanjem uvijek se iznova pojavljuje.

- Tokom fizičke aktivnosti bolovi u predjelu stopala se povećavaju, dok pri mirovanju najčešće potpuno nestaju. Kada se izliječi problem sa kičmom, tegobe u stopalu će takođe nestati - kaže ortoped Budimir Јešić.

U nekim slučajevima ipak, kada se oboljenje kičme dugotrajno ne liječi, može da dođe do prevelikog opterećenja nerava u stopalu. Upravo zbog toga, dolazi i do njihovog trajnog oštećenja, ukoliko su se tegobe predugo trpjele. Ukoliko se to desi, ovaj problem se mora posebno tretirati i liječiti kod specijaliste.

Osim što oboljenja kičme uzrokuju bolove u stopalu, problem može da bude sasvim druge prirode.

- To mogu da budu reuma, dijabetes, vaskularni problemi ili deformiteti kostiju stopala... To najprije treba provjeriti, kako bi se odredila prava terapija - kaže ortoped Budimir Јešić.