latinica  ћирилица
03/05/2018 |  14:18 ⇒ 14:34 | Autor: RTRS

Papin bijelo zlatni lambordžini na aukciji

Ulice Vatikana nisu baš idealno mjesto za vožnju lambordžinija koji može postići brzinu od 320 km na sat, ima 573 konja i motor V-10.
Na aukciji lambordžini koji je poklonjen papi (foto: zenit.org) -
Na aukciji lambordžini koji je poklonjen papi (foto: zenit.org)

Vlasnik ovog posebno dizajniranog bijelog lambordžinija je papa, koliko god to možda zvučalo čudno. Papa je poznat po nizu vrijednih i zanimljivih poklona koje dobiva od ljudi širom svijeta, pa tako i ne čudi što mu je ovaj lambordžini poklonio Hjuriken Kupe.

Poseban papin skupocjeni lambordžini je bijele boje s tipičnim zlatnim vatikanskim obilježjima, crtama, koje se protežu posred automobila. Ima kožna sjedišta, a poseban je i zbog papinog potpisa koji se nalazi na prednjem dijelu haube.

Kako ga ne može voziti unutar vatikanskih zidina, papa je odlučio da ga proda na aukciji. Automobil je u savršenom stanju, jer od kraja 2017. godine nije izlazio iz garaže.

Aukcija će se održati 12. maja, a vodiće ju poznata aukcijska kuća Sotbi. Očekuje se da će postići cijenu oko 425.000 dolara, a dobijenu sumu podijeliće nekoliko humanitarnih organizacija - najviše, 70 odsto, otići će u Ninivu, u Mosulu, grad koji je bio pod okupacijom Islamske države.

Papi neće nedostajati ovaj skupocjeni automobil, jer mu poznati Papamobil osigurava zaštitu i ugodnu vožnju gdje god da krene.

Popis skupocjenih i zanimljivih poklona koje je papa dobio od svjetskih čelnika i brojnih obožavatelja, uključuje i niz zanimljivih predmeta kao što su HD kamera, nekoliko bicikala, među kojima i tandem bicikl.

Posebnu vrijednost postigli su skupocjeni motori i automobili. Tako je papin (potpisan i blagoslovljen) Harli-Dejvidson prodan 2014. godine za 327.000 dolara. Za nešto više od 77.000 dolara prodana je i kožna (potpisana) papina motoristička jakna (malo nošena).

Harli je papa dobio od Vilijama Dejvidsona, dizajnera i unuka osnivača Harli-Dejvidsona u sklopu obilježavanja 110 godišnjice osnivanja kompanije.

Novac od prodaje raspoređena su po raznim humanitarnim organizacijama, udruženjima, misijama.