latinica  ћирилица
03/05/2018 |  20:46 ⇒ 20:56 | Autor: SRNA

Više od 80 odsto Rusa smatra sebe srećnim

Više od 80 odsto Rusa smatra da su srećni ljudi, a glavni faktori ove samopercepcije su njihove porodice, djeca, solidno zdravlje i posao, rezultati su istraživanja Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja.

"Nivo sreće koju Rusi iskazuju u posljednjih 12 mjeseci je najviši u cijeloj istoriji istraživanja javnog mnjenja u ovoj zemlji. Prema najnovijem istraživanju, 83 odsto Rusa smatra da su gledano u cjelini - sretni ljudi", navodi se u saopštenju Centra.

Porodični život i dalje je jedan od odlučujućih faktora sreće, a nakon toga slijedi roditeljstvo i dobro zdravlje, vlastito kao i članova porodice.

Osjećaj nemanja sreće najčešće se povezuje sa materijalnim problemima, navodi TASS.

"Činjenica je da osjećaj društvenog optimizma prevladava među našim sunarodnicima. Porodica i solidno zdravlje su glavni pokretači tog osjećaja sreće", rekao je Oleg Černozu, direktor Centra za socijalna i ekonomska istraživanja pri Ruskoj akademiji za nacionalnu ekonomiji agenciji TASS.

On smatra da je to bilo i za očekivati jer su Rusi smanjili pušenje i konzumiranje alkohola. Takođe, sada provode manje vremena pred televizorom.

Prosječni Rusi sada provode više vremena na stadionima, u javnim parkovima, odlaze u pozorište ili jednostavno čitaju knjige kod kuće.