latinica  ћирилица
04/05/2018 |  15:09 ⇒ 16:37 | Autor: SRNA

Bogdanić posjetio štićenike Dječijeg doma oboljele od morbila

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić posjetio je danas šest štićenika Dječijeg doma "Rada Vranješević" koji su, zbog zaraze malim boginjama, hospitalizovani u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske i njihovo zdravstveno stanje je stabilno.
Dragan Bogdanić - Foto: RTRS
Dragan BogdanićFoto: RTRS

U saopštenju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite navedeno je da oporavak djece teče uredno, te da je o njihovom zdravstvenom stanju Bogdanić razgovarao sa pomoćnikom generalnog direktora za medicinske poslove UKC-a Slobodanom Hajderom i načelnikom Klinike za infektivne bolesti Antonijom Verhaz.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Dom zdravlja Banjaluka juče prijavio epidemiju malih boginja na području grada koja je proglašena zbog širenja morbila među štićenicima Dječijeg doma.

"U Dječijem domu je ukupno devet oboljelih, od kojih je jedan štićenik otpušten sa bolničkog liječenja i stabilnog je zdravstvenog stanja, dvoje imaju blage simptome i izolovani su u posebnoj prostoriji, a šest je trenutno hospitalizovano", navedeno je u saopštenju.

U Ministarstvu dodaju da se preporučene higijensko epidemiološke mjere u Domu i dalje sprovode, a preporučeno je da, za sada, djeca ne pohađaju nastavu.

Nakon što su predstavnici higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka sproveli epidemiološko anketiranje i istraživanje u Dječijem domu "Rada Vranješević" utvrđeno je da, od ukupno devetoro oboljele djece, sedmoro nije bilo vakcinisano, a dvoje je bilo nepotpuno vakcinisano protiv morbila.

Iz Ministarstva navode da su nakon istraživanja sprovedene protivepidemijske mjere, koje su uključivale vakcinisanje nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih, pojačane higijenske mjere i mjere kontrole infekcije, a preporučeno je javljanje ljekaru kod svake sumnje na obolijevanje od malih boginja, odnosno izolacija oboljelih.

"Od 6. marta do 4. aprila Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena je ukupno 31 osoba oboljela od morbila. Oboljeli su prijavljeni u Istočnom Sarajevu, Vukosavlju, Modriči, Novom Gradu, Kozarskoj Dubici, Laktašima, Vlasenici, Šamcu, Palama i Banjaluci", navode u Ministarstvu zdravlja.

Nakon prijave sumnje svih slučajeva oboljelih, higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja su, u saradnji sa bolnicama i Institutom za javno zdravstvo, preduzele sve potrebne mjere za sprečavanje i suzbijanje širenja epidemije.

"Preduzete su mjere prijave oboljenja, liječenja i izolacije oboljelih, laboratorijskih potvrda, epidemiološkog ispitivanja i anketiranja oboljelih, nadzora nad kontaktima, provjere vakcinalnog statusa djece i omladine MRP vakcinom, a zatim vakcinacije nevakcinisanih, nepotpuno vakcinisanih i lica bez podataka o vakcinalnom statusu", tvrde u resornom ministarstvu.

U saopštenju se navodi da je nakon prijave epidemije malih boginja u Srbiji, te postojanja rizika za širenje epidemije u Republici Srpskoj zbog niskog obuhvata MRP vakcinom, početkom novembra prošle godine Institut zdravstvenim ustanovama dostavio dopise sa mjerama koje je potrebno sprovoditi s ciljem blagovremenog otkrivanja i prijavljivanja oboljelih i sprečavanja širenja bolesti.

"Јedna od najvažnijih mjera je provjera vakcinalnih kartona i vakcinacija djece i omladine prema obaveznom kalendaru, a potom vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih MRP vakcinom koja štiti od morbila, rubeole i parotitisa", napomenuli su u Ministarstvu zdravlja.

Ministarstvo je još jednom ukazalo na važnost, značaj i dobrobiti redovne vakcinacije djece zbog zaštite zdravlja cjelokupnog stanovništva.

"Potrebno je da sprovodimo stalnu edukaciju s ciljem unapređenja znanja svih aktera koji učestvuju u sistemu imunizacije: donosioci odluka, zdravstveni profesionalci, roditelji, djeca, mediji, odnosno cijela društvena zajednica, među kojima mora postojati stalna komunikacija", ističu u Ministarstvu.

U saopštenju se dodaje da će Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, u saradnji sa svim zdravstvenim ustanovama i drugim relevantnim institucijama, nastaviti da preduzima sve potrebne mjere za sprečavanje i suzbijanje epidemije i o tome redovno izvještavati javnost.