latinica  ћирилица
08/05/2018 |  15:57 ⇒ 18:15 | Autor: SRNA

Predstavljeni programi zapošljavanja za tri opštine

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić predstavio je danas u Istočnom Sarajevu program zapošljavanja za ovu godinu namijenjen za poslodavce iz Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže i Trnova.

On je rekao da će ovaj projekat biti realizovan u okviru šest različitih programa zapošljavanja čiji je ukupan fond na nivou Republike Srpske 15 miliona KM.

Vujičić je rekao novinarima da je u protekle dvije godine u projekte zapošljavanja u Istočnu Ilidžu uloženo oko 650.000 KM, u Istočno Novo Sarajevo oko 640.000 KM i u Trnovo 35.000 KM.

"Znam da i opštine imaju projekte zapošljavanja i ovo je prilika da zajedno preklopimo naše programe da bismo riješili pitanja zaposlenosti u tri opštine iz Istočnog Sarajeva", naglasio je Vujičić.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da ova opština ima slične programe podsticaja zapošljavanja u privredi i poljoprivredi, te da je kombinacija, odnosno nadogradnja ovih projekata prilika da poslodavcima bude omogućeno zapošljavanje novih ljudi.

Ćosić je istakao da je današnji skup prilika da se zajedno napravi sinhronizacija koja će omogućiti da narednih 20 dana, koliko program još traje, od Zavoda za zapošljavanje bude povučeno što je moguće više sredstava.

Načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović rekao je da je na posljednjoj sjednici Skupštine opštine usvojen program zapošljavanja za mala i srednja preduzeća, te projekat koji se zasniva na regresiranju kamata, odnosno podizanju kredita privrednicima iz Istočne Ilidže do 100.000 KM, gdje će opština u potpunosti subvencionisati kamatnu stopu.

"Nadam se da ćemo napraviti nešto što će biti uklopljeno i u poziv Zavoda za zapošljavanje i u ono što nudi Istočna Ilidža, a sve u korist privrednika", naglasio je Božović.

Vlasnik pekare "Zlatno zrno" Dragan Ostojić rekao je da ova firma trenutno zapošljava 96 radnika, od kojih je u prošloj godini zaposleno 46, a u ovoj godini namjerava da zaposli još 10 do 15 ljudi.

"Do sada nam je zavod pomogao da zaposlimo deset radnika", naglasio je Ostojić i dodao da novac od Zavoda nije potrošen za plaćanje doprinosa, već za nabavku nove opreme, što će biti učinjeno i sa novčanim sredstvima iz ovogodišnjeg programa.

Vlasnik građevinske firme "MPL projekt" iz Istočne Ilidže Siniša Lubura rekao je da je ova firma prošle godine aplicirala kod Zavoda za zapošljavanje i dobila tri projekta, te napomenuo da najveći problem u građevinskom sektoru predstavlja pronalazak stručne radne snage.

"Nadamo se da ćemo u okviru ovog projekta zaposliti bar još pet ljudi sa visokom stručnom spremom koji su nam potrebni, a kojih na tržištu nema mnogo", rekao je Lubura.