latinica  ћирилица
09/05/2018 |  18:29 | Autor: SRNA

Aktivosti u vezi sa prodajom akcija nekih preduzeća - dio plana IRB-a

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da su aktivnosti u vezi sa prodajom akcija nekih preduzeća u Srpskoj dio plana koji sprovodi Investiciono-razvojna banka u ovoj godini.
Petar Đokić - Foto: SRNA
Petar ĐokićFoto: SRNA

"Nismo sigurni da li će te aktivnosti biti realizovane. To je samo plan IRB-a koji je Vlada podržala. To je dio ukupne privredne aktivnosti koju sprovodimo", rekao je Đokić novinarima u Ugljeviku odgovarajući na pitanje da li je namjera Vlade Srpske da proda akcije 14 preduzeća Republike Srpske.

On je naveo da je cilj da kroz vlasničku transformaciju prođu sva preduzeća koja je nisu prošla i da drugačijom organizacijom budu pronađeni načini za njihov kvalitetniji rad.

"Uspjeli smo da očuvamo znatan broj državnih preduzeća, učinili smo ih stabilnim i sada je vrijeme da se njihove akcije mogu ponuditi. Ali, i dalje ostaje da za strateška preduzeća odluke pri eventualnoj prodaji kapitala donosi Narodna skupština Republike Srpske na osnovu posebnog programa Vlade Srpske", napomenuo je Đokić.

On je rekao da će neka od tih preduzeća prodavati IRB posredstvom berze.

"Želimo da svaki takav transfer akcija bude u funciji poboljšanja situacije u tim preduzećima", rekao je Đokić.