latinica  ћирилица
11/05/2018 |  10:03 ⇒ 11:24 | Autor: SRNA

Sjednice Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu mogu biti ukinute

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je danas da sjednice Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji mogu biti ukinute ako se predsjedavajući tim tijelom pozove na proceduralana pitanja i tako izbjegne veto stalnih članica Savjeta.
SB UN - Foto: RTRS
SB UNFoto: RTRS

Dačić je dodao da to nisu nove inicijative, te da ih je bilo na svakoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu, koje traju od 1999. godine.

On je za televiziju "Pink" rekao da pojedine zemlje već neko vrijeme iznose takvo mišljenje, da predstavnici Prištine to stalno rade, a priključuju se Francuska i Velika Britanija.

Dačić je napomenuo da se na mjesec dana mijenjaju predsjedavajući, a sada je to Poljska, tako da će ova sjednica biti održana bez problema.

"Pred svaku sednicu se vode rasprave o tome kako da se promeni format", dodao je Dačić i istakao da su prvo bile ideje da se "prorijede" sjednice na četiri mjeseca, a sada su te ideje radikalizovane i traži se da budu zatvorene sjednice.

On je naveo da je Srbija suočena sa dvostrukim pristupom. "Te zemlje govore da su nam prijatelji i strateški partneri, a suočeni smo sa aktivnostima koje u najmanju ruku nisu prijateljske", istakao je Dačić i dodao da će Srbija upozoriti te zemlje na posljedice takvog djelovanja.

On je napomenuo da je u Americi napravljen plan za podršku međunarodnim integracijama samoproglašenog Kosova i Metohije, u kojem su kao ciljevi za ovu godinu navedeni članstvo u Interpolu, Svjetskoj carinskoj organizaciji, Unesko, Savjetu Evrope...

"Imamo inicijativu Britanije, zatim Francuska misija pri UN je rekla našoj misiji da je njima iritantno to što ja radim na povlačenju priznanja i da imaju nalog da pošalju protest svakoj zemlji koja povuče priznanje. Kosovska vlada je angažovala lobističku agenciju iz Francuske da im pomogne u priznanju nezavisnosti", kaže Dačić.

Dačić je rekao da Srbija posjeduje dokumenta o očekivanjima Prištine kako će koja zemlja glasati i ko će im pomoći, pa se tako od Ujedinjenih Arapskih Emirata /UAE/ traži da plate zemljama koje nemaju novca da dođu na konfrenciju Interpola da bi glasali za samoproglašeno Kosovo i Metohiju.

"Ovo je borba Davida protiv Golijata, ali nećemo se predati", istakao je Dačić i dodao da je veliki uspjeh kada neko povuče priznanje nezavisnosti takozvanog Kosova, jer su te zemlje izložene velikim pritiscima.

Dačić je podsjetio da pet zemalja EU nije priznalo nezavisnost samoproglašenog Kosova i Metohije i da ne može da se utvrdi jedinstven stav EU.

Govoreći o stavu Srpske pravoslavne crkve /SPC/ prema Kosovu i Metohiji, Dačić je rekao da podržava stav crkve, koja kaže da nema nezavisnosti i podjele, ali postavlja pitanje da li je to moguće i realno.

"Kako ćemo se boriti za povratak suvereniteta - trpljenjem, ratom, ili odbijanjem toga da u narednih 10 godina uđemo u EU? Srbija hoće komporomis i neće prihvatiti jednostranu nezavisnost Kosova. Čak i po cenu da neko kaže - nema članstva u EU, Srbija ne može prihvatiti jednostrani akt Kosova, ali da li se svi slažu s tim?", rekao je Dačić.