latinica  ћирилица
11/05/2018 |  10:29 ⇒ 12:41 | Autor: RTRS

Delegacija Vlade Srpske u Sankt Peterburgu; Dogovorena realizacija saradnje

Delegacija Vlade Republike Srpske razgovorala je u Sankt Peterburgu sa delegacijom tog grada o alnalizi sadržaja već dogovorene mape puta saradnje Srpske i Sankt Peterburga.

Razgovarano je o realizaciji saradnje iz oblasti kulture, ekonomskih odnosa, turizma, zdravlja privrede i sporta. Delegacija Vlade posjetu smatra istorijskom i podsjećaju da Rusiju i Srpsku veže dugogodišnja istorijska, kulturna i vjerska povezanost.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević svečano je otvorio manifestaciju "Dani kulture Republike Srpske u Sankt Peterburgu", u okviru koje će narednih dana biti održano niz kulturnih događaja s ciljem predstavljanja kulturnog stvaralaštva Republike Srpske sanktpeterburškoj publici.

"Prošle godine smo imali čast da ugostimo značajne kulturne institucije i brojne umjetnike koji su nam prenijeli dah kulture i umjetnosti Ruske Federacije, a ove godine na scenu Sankt Peterburga donosimo dašak srpske kulture i savremeni izraz naše umjetnosti", rekao je Malešević.

U ovogodišnjem susretu dvije kulture koji će trajati do ponedjeljka, 14. maja, publika u Sankt Peterburgu upoznaće rad i stvaralaštvo naših nacionalnih ustanova kulture - Muzeja Republike Srpske, Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Kinoteke Republike Srpske i Narodnog pozorišta Republike Srpske, a predstaviće se i kvartet flauta "Flutete", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

"Vjerujem da je ovo samo početak izuzetno plodonosne saradnje i bogate razmjene kulturnih i umjetničkih sadržaja onog što baštinimo i stvaramo u Republici Srpskoj i onog što nastaje na tlu velike riznice umjetnosti - Ruske Federacije", istakao je Malešević.

On je naglasio da je ovo posebna prilika za Republiku Srpsku i Sankt Peterburg da udruže i osnaže dvije kulture.

"Našom kulturnom saradnjom gradimo neraskidive mostove prijateljstva i otvaramo vrata našim umjetnicima da predstave svoja ostvarenja bratskom narodu, ali i bogatimo našu kulturu", rekao je Malešević.

Sinoćnjem svečanom otvaranju manifestacije "Dani kulture Republike Srpske u Sankt Peterburgu" prisustvovali su ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković.

Na svečanom otvaranju bili su predsjednik Komiteta za kulturu Sankt Peterburga Konstantin Suhenko, direktor Državnog dramskog pozorišta "Prijut komedijanta" Viktor Minkov, te brojni kulturni poslenici Republike Srpske i Sankt Peterburga.

Na svečanom otvaranju manifestacije nastupio je kvartet "Flutete" a prvog dana održano je i "Veče dokumentarnog filma Republike Srpske" u bioskopu "Rodina".

Program je pripremila Kinoteka Republike Srpske, a prikazani su višestruko nagrađivani dokumentarci autora iz Republike Srpske kao što su "Moj Milane" Duška Anđića, "Bukvar Bukvica" Milenka Јovanovića, "Sunce i žica" Sime Brdara i "Suvenir" Milovana Pandurevića.

U okviru ranije uspostavljene saradnje Republike Srpske i Sankt Peterburga prošle godine je održana manifestacija "Dani Sankt Peterburga u Republici Srpskoj", u okviru koje je građanima Banjaluke bio predstavljen izuzetan kulturno-umjetnički program.

Narodno pozorište Republike Srpske predstavilo se sanktpeterburškoj publici predstavom "Sinovi umiru prvi" u Državnom dramskom pozorištu "Prijut komedijanta".