latinica  ћирилица
11/05/2018 |  10:41 | Autor: BETA

Havajima prijete "vatrene lopte", eksplozije i trovanje (VIDEO)

Kilauea vulkan na Havajima u erupciji je već sedam dana. Stručnjaci upozoravaju da može biti još gore i da Havajima prijete “vatrene lopte“.
Erupcija vulkana Kilaue na Havajima (Foto: The Washington Post) -
Erupcija vulkana Kilaue na Havajima (Foto: The Washington Post)

Na putu lave do sada se našlo na desetine objekata, evakuacija stanovništva i dalje traje, a materijalna šteta je ogromna.

Međutim, to je ništa šta bi moglo da se dogodi, upozoravaju havajske vlasti, ako lave stigne do geotermalne elektrane, koja je na putu lave. Ako te hemikalije dođu u kontakt sa lavom izazvaće velike eksplozije, a “vatrene lopte“ mogle bi da ugroze radijus od nekoliko kilometara, prenio je Independent.

Vlasti su zato naredile hitno izmještanje desetine hiljada galona iz elektrane, a formiran je i hitan krizni tim.

Istovremeno, geološki stručnjaci upozoravanju i bi vrh vulkana Kilauea mogao u narednim danima ili mjesecima da eksplodira i "katapultira" pepeo i komade stijena, teške i po nekoliko tona, kilometrima u visinu.

Takođe, u tom slučaju pepeo i dim odletjeli bi u vazduh i do 25 milja, zbog čega će u vazduh ući ogromna količina toksičnih materija koje mogu izazvati gušenje i trovanje stanovništva.

Zbog sedmodnevne erupcije vulkana Havaji su pod konstantnim zemljotresima.

Zbog katastrofe koja je zadesila njegovu zemlju, guverner Havaja Dejvid Ige zatražio je od predsjednika SAD Donalda Trampa da proglasi stanje katastrofe na tom području.

Državni zvaničnici ocjenjuju da će troškovi zaštite tamošnjeg stanonovništva u narednih 30 godina premašiti 2,9 miliona dolara, a mogu biti i mnogo veći ukoliko se ukaže potreba za evakuacijama većih razmjera vazdušnim i morskim putem.