latinica  ћирилица
11/05/2018 |  11:53 | Autor: SRNA

Izetbegović: Sa Erdoganom o finansiranju auto-puta Sarajevo-Beograd

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da naredne sedmice u Sarajevo dolazi turski predsjednik Redžep Taip Erdogan sa kojim će, između ostalog, dogovoriti model finansiranja auto-puta od Sarajeva do Beograda.
Izetbegović - Erdogan - Foto: RTRS
Izetbegović - ErdoganFoto: RTRS

Izetbegović je dodao da će dogovoriti model finansiranja auto-puta prema Beogradu preko Tuzle i nazad, preko Višegrada, sa krakom za Novi Pazar.

"Našeg prijatelja nešto ne vole na Zapadu, a ima puno iskompleksiranih Bošnjaka koji ga ne vole i u ovoj zemlji", rekao je Izetbegović na tribini održanoj u organizaciji Asocijacije mladih SDA Ilidža.

On smatra da je problem tim ljudima što je Erdogan "jedan moćan muslimanski lider kakvog odavno nije bilo".

"Nisu im mrski muslimani koji su primitivni, neškolovani, koji im nisu konkurencija. Ali kada se jedna Turska sa 20. mjesta za deset godina popne na deseto mjesto kada je riječ o ekonomskom razvoju, kad jedno čudo prave, kad prave najveći aerodrom na svijetu, kad nosi terete unutrašnjeg terorizma, unutrašnjeg rata i svih onih ratova koje ima oko svojih granica i kad ima tri miliona izbjeglica te brine o njima, takav čovjek im ide na nerve", istakao je Izetbegović.

On je poručio da će turskom predsjedniku pokazati da ima i prijatelje, da ima i onih "koji su ponosni na njega", prenosi televizija "N1".

Ministarstvo inostranih poslova BiH saopštilo je ranije da je primilo informaciju o najavi radne posjete predsjednika Turske Redžepa Taipa Erdogana BiH i proslijedilo je Predsjedništvu BiH kao organu nadležnom za komunikaciju sa organima drugih zemalja u rangu šefa države.

Turski mediji ranije su najavili da bi Erdogan trebalo da održi veliki predizborni skup u Sarajevu, 20. maja, nakon što su mu Njemačka i Austrija zabranile organizovanje političkog skupa u tim zemljama.