latinica  ћирилица
11/05/2018 |  12:47 | Autor: SRNA

Ahmetović: Prijeti opasnost da gradovi u BiH postanu izbjeglički kampovi

BiH prijeti opasnost da njeni gradovi postanu kampovi sa izbjeglicama, bez ikakve kontrole, jer vlasti nemaju nikakav plan, upozorio je danas u Sarajevu poslanik Nezavisnog bloka u Parlamentarnoj skupštini BiH Sadik Ahmetović.

Ahmetović je na konferenciji za novinare podsjetio da u Turskoj ima više miliona izbjeglica iz Sirije i susjednih zemalja, te da je EU, u principu, skoro pa zatvorila svoje granice zbog problema unutar Unije kada je riječ o migrantskoj krizi.

"U BiH trenutno imamo tešku situaciju kada je riječ o migrantskoj krizi, koja može postati još teža kada Turska još malo odškrine vrata kada je u pitanju izlazak, a istovremno imamo skoro pa zatvorna vrata prema EU", rekao je poslanik Nezavisnog bloka.

On je pozvao građane da pokažu solidarnost prema migrantima i izbjeglicama, naglašavajući da se BiH, kao članica UN u septembru 2016. godine, obavezala da poštuje načela Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima, ali da se vladajuće strukture u ovoj zemlji ponašaju kao da za njih ta pravila ne važe.

"Važno je da BiH sa entitetima i kantonima ima jasan plan. Pozivam Savjet ministara, entitetske i kantonalne vlade da hitno, već danas naprave operativne planove", rekao je Ahmetović, ističući da problem migranata zadire i u pitanja koja se odnose na bezbjednosti, zdravstvo, ali i druge oblasti.

Poslanik Nezavisnog bloka je istakao da je neophodno kontrolisati proces migracija, jer je to važno kako za za građane, tako i za institucije da bi se na human i kontrolisan način organizovao prihvat izbjeglica.

Ahmetović je podsjetio da je Nezavisni blok prije nekoliko sedmica pokrenuo inicijativu da se o problemu migracija raspravlja u parlamentu BiH po hitnoj proceduri, te da taj projedlog nije dobio podršku, tako da će se to pitanje naći na narednoj sjednci Predstavničkog doma BiH.

On je ocijenio da je plan Savjeta ministara po pitanju migranata zastario, da treba napraviti novi, te naveo da su, prema informacijama kojima raspolaže, kasarne, koje su predviđene za smještaj migranata, već dodijeljene nekim drugim institucijama.

"Problem ove zemlje je što aktuelna vlast ne zna šta raditi sutra, niti da predvidi probleme koji su već viđeni na Balkanu, ali i u EU", rekao je on.

Kad je riječ o regionalnoj saradnji po pitanju migrantske krize, Ahmetović podsjeća da su potpisani sporazumi o readmisiji sa zemljama koje bi mogle biti dio problema.

"Kako prolaze i dolaze u BiH, to može biti i dio politike tih zemalja kroz koje migranti prolaze. Možemo spekulisati o tome jer je najlakše za bilo koju državu da rješava tako što će `otvoriti` svoje granice, a da migranti dođu jer smo zemlja koja u najvećoj mjeri graniči sa EU. To može postati veliki balkanski problem, a time i problem BiH", rekao je Ahmetović.

On je dodao da se zalaže da BiH po hitnom postupku formira operativni štab, sastavljen od predstavnika institucija BiH, entiteta, kantona, čime bi se omogućio jedan od osnova za stabilizovanje situacije.

"Takođe, BiH mora izbjeglicama pružiti prihvat u skladu sa međunarodnim konvencijama, odnosno, obezbijediti im smještaj i uslove za život. Samo na taj način, BiH bi svojim instuticijama kontrolisala ulazak i boravak migranata u ovoj zemlji", zaključio je Ahmetović.