latinica  ћирилица
11/05/2018 |  15:56 ⇒ 18:21 | Autor: RTRS

Sankt Peterburg: Dvije izložbe Muzeja Republike Srpske

U okviru manifestacije "Dani Republike Srpske u Sankt Peterburgu" Muzej Republike Srpske predstavio se sa dvije izložbe. Ruska publika kroz ove izložbe upoznala se sa najvećim stradanjem Srba u 20. vijeku, ali i sa prvim nematerijalnim kulturnim nasljeđem Republike Srpske.

Muzej Republike Srpske predstavio se prvi put u Rusiji, i to sa kulturom sjećanja na najstrašnije zločine počinjene u Јasenovcu, najvećem ustaškom logoru smrti. U Državnom memorijalnom muzeju odbrane i opsade Lenjingrada izložena je dokumentacija o njegovom nastanku, deportovanju nepoželjnih u logor, prije svih Srba, a priča je zaokružena njegovim zatvaranjem. Posebno su istaknuti najveći ustaški zločinci i njihove brutalne metode likvidacije.

Druga izložba bila je izuzetno kulturno nasljeđe koje Muzej Srpske baštini u svom fundusu - Zmijanjski vez. U Muzeju hleba prikazana je tradicija, kao dio savremene kulture, jer motivi sa Zmijanja, nerijetko krase i moderne odjevne predmete.

"Moram da istaknem da smo posebno oduševljeni dočekom i pomoći koju smo imali u organizaciji izložbi", rekao je direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić.

Posjetioci su imali priliku da pogledaju i dokumentarni film o Zmijanjskom vezu, ali i da prelistaju 60 stranica sa izvezenim primjercima Zmijanjskog veza, fotografijama panorame Zmijanja i narodnih nošnji.

"Ovo kulturno dobro je nešto čime Republika Srpska može da se ponosi, a Zmijanjski vez je jedan od najboljih ambasadora kulture Republike Srpske u svijetu", naglašava Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu.

Djela klasične muzike protkala su ovu izložbu. Dopirala su iz flauta četiri Banjalučanke, koje su se prošle godine udružile u kvartet Flutete.

Narodna i univerzitetska biblioteka Srpske, za rusku publiku pripremila je pet pripovjedaka Petra Kočića. I to, prvi put u stripu. Na srpskom i na ruskom jeziku.