latinica  ћирилица
11/05/2018 |  16:23 | Autor: TANЈUG

UN zabrinute zbog zastrašivanja novinara u Crnoj Gori

Ujedinjene nacije su zabrinute zbog nasilja i zastrašivanja novinara u Crnoj Gori, kao i zbog ranjavanja novinarke Vijesti Olivere Lakić.
Ranjena novinarka "Vijesti" Olivera Lakić (foto:Filip Roganović) -
Ranjena novinarka "Vijesti" Olivera Lakić (foto:Filip Roganović)

Osim Crne Gore, na listi zemalja zbog kojih su UN zabrinute su Јemen, Kambodža, Kuba i Nikaragva, navela je portparolka kancelarije Visokog predstavnika za ljudska prava Ravina Šamdasani.

 Crna Gora se zbog napada nalazi među pet zemalja svijeta koje su obuhvaćene u najnovijem saopštenjem UN.

"Napad na Oliveru Lakić je uslijedio nakon bombe postavljene pod auto ispred kuće novinara Seada Sadikovića. Zabrinuti smo, jer izvještaji ukazuju da su novinari, naročito oni koji se doživljavaju kao kritičari vlasti, izloženi prijetnjama, fizičkom nasilju, tužbama za klevetu. Prema izvještajima NVO, od 2013. je u Crnoj Gori bilo od 20 do 25 napada na novinare i samo par slučaja je istraženo", navodi se u saopštenju.

UN pozivaju Crnu Goru da ispunjava svoje obaveze u oblasti ljudskih prava kako bi u potpunosti zaštitila pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, uključujući zaštitu novinara i medija.

"Pozivamo vlasti u Crnoj Gori da osiguraju zaštitu novinara i drugih medijskih radnika, osude napade na novinare, i osiguraju da se svi slučajevi brzo i efikasno istraže, a počinioci dovedu pred lice pravde", navodi se u saopštenju.