latinica  ћирилица
11/05/2018 |  16:27 ⇒ 18:20 | Autor: RTRS

Tematska sjednica Skupštine opštine u Palama posvećena stanju bezbjednosti

U Palama je održana tematska sjednica Skupštine opštine, posvećena stanju bezbjednosti u ovoj lokalnoj zajednici. Zaključeno je da će od MUP-a Republike Srpske biti zatraženo da sjedište Policijske uprave Istočno Sarajevo ostane u Palama.

Odbornici su se jednoglasno usvojenim zaključkom obavezali da će se uzdržavati od bilo kakvih kvalifikacija krivičnih djela dok se ne rasvijetle, što očekuju od Policijske uprave. Ne negiraju ni da je prema statističkim pokazateljima stanje bezbjednosti zadovoljavajuće, ali zbog atmosfere u lokalnom parlamentu očekuju konkretne rezultate.

"Bezbjednosna situacija je bolja nego što je bila, ali nije na nivou opšteg zadovoljstva", ističe predsjednik SO Pale Predrag Vućićević.

Počinjena djela, od paljevine automobila ranijem predsjedniku paljanskog SNSD-a, prijetećih poruka aktuelnom načelniku opštine i pojedinim odbornicima, do bombe ostavljene pred vratima paljanskog predsjednika SDS-a, u javnosti su okarakterisana kao politička, no to nije i dokazano.

Atmosfera nepovjerenja iz lokalnog parlamenta prenosi se i na građane, pa je jednoglasno usvojen prijedlog SDS-a da se od PU zahtijeva poligrafisanje lokalnih političara.

"Odbornici i šire rukovodstvo stranaka treba da idu na poligraf, da se uklone spekulacije i pomogne policiji", smatra odbornik SDS-a u SO Pale Nikola Blagojević.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo ukazao je na zakonsku neutemeljenost ovog zahtjeva, ali i na druge faktore koji su iz ugla policije smetnja istragama.

"Česta je pojava da oštećeni ne ustupe policiji sve raspoložive podatke. To ne možemo kategorično tvrditi da je tako, ali kod ljudi definitivno postoji strah", kaže zamjenik načelnika PU Istočno Sarajevo Predrag Ćajić.

Činjenice ipak idu u prilog tvrdnji da je stanje bezbjednosti u Palama zadovoljavajuće. U prvom kvartalu ove godine počinjeno je 15 krivičnih djela, a u istom periodu 2017-e 41, čak i po strukturi složenije krivično djelo.